»
S
I
D
E
B
A
R
«
Gyerekszáj
2009 10 26 premamoya

Szombaton a Szent helyek órán esett az eső, ezért nem tudtunk kimenni Javatba. Mivel a napokban volt Sríla Prabhupáda eltávozási napja, ezért kicsit beszélgettünk arról, miként hagyja el a testét egy hívő.

Rádhá-lílá (5 éves) kis gondolkodás után megszólalt: “Ez olyan, mint amikor egy használt kabátot levetünk.”

Tulaszí, Kavirádzsa és Tilakiní összenéztek, és két másodperc múlva már el is kezdték a Slóka-órán tanult Bhagavad-gítá (2.22) verset, amibe aztán Dharmarání is bekapcsolódott:

vászámszi dzsírnáni jathá vihája           naváni grhnáti naró ‘paráni
tathá saríráni vihája dzsírnánj                     anyáni szamjáti naváni déhí

Ahogy az ember leveti elnyűtt ruháit, s újakat ölt magára, úgy adja fel a lélek is az öreg és hasznavehetetlen testeket, hogy újakat fogadjon el helyükbe.

Annyira természetesen jött fel belőlük ez a megértés, hogy öröm volt megtapasztalni.

A fény ünnepe
2009 10 24 premamoya

6Csütörtök délután tartottuk a Dípávali (indiai Újév) ünnepünket. Már kora délután elindultak a gyerekek az Úr Rámacsandra és örök társai formáját magukra öltve, hogy végiglátogassák Krisna-völgy lakosait. Tovább »

Így készítjük a sütiket
2009 10 22 premamoya

DSCF2553A Góvardhana-púdzsára mi is komolyan nekiláttunk, hogy besegítsünk az édesség-hegy elkészítésébe. Tovább »

Rigó Jancsi
2009 10 16 premamoya

ssdd 115Egyházunk vezetője, Sivaráma Szvámí Mahárádzsa mindig nagy figyelmet szentel a gyerekekre. Ennek újabb jelét adta azzal, hogy a budapesti Govinda Étteremben készített különlegesen finom édességek közül a Rigó Jancsi névre hallgató süteményből hozott jó pár darabot a diákjainknak. Tovább »

Különleges térkép
2009 10 14 premamoya

térkép2Szerdán érkezett meg az iskolába egy különleges térkép, aminek mindannyian nagyon-nagyon örültünk! Tovább »

Dámodara a vajtolvaj
2009 10 07 premamoya

ssdd 101A napokban kezdődött el a Dámodara-hónap, minek során minden nap megemlékezünk az Úr Krisna egyik elbűvöló gyermekkori kedvteléséről. Tovább »

Rávana elpusztítása
2009 10 02 premamoya
IMG_7663

Rávana

Hétfőn ünnepeltük az Úr Rámacsandra győzelmét az emberevő Rávana feletti , melynek történetét az ősi indiai eposz, a Rámáyana meséli el részletesen.

A Legfelsőbb Úr azért száll alá, hogy megvédelmezze híveit azoktól, akik zavart okoznak a világ rendjében és visszaállítja a vallásos elveket. A démonikus Rávana sok-sok gaztett elkövetése után végül elrabolta az Úr Rámacsandra hitvesét is, Szítá dévít. Mivel a gaz Rávana nem volt hajlandó visszaadni Őt, ezért az Úr Ráma elment Lankára, hogy kiszabadítsa feleségét. Tovább »

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa