A Bhagavad-gítá dicsősége
A Bhagavad-gítá dicsősége

A mai napon hangzott el több, mint 5000 éve a kuruksetrai csatamező közepén az Úr Krisna ajkairól az az isteni kinyilatkoztatás, amit a Bhagavad-gítáként ismer a világ.

A híres Sankarácsárja, aki az Úr Siva inkarnációja volt, csodálatos művében, a Gítá-máhátmyában így dicsőíti a Bhagavad-gítát.

1. Aki szabályozott elmével és odaadással vibrálja a Bhagavad-gítá szentírást, amely minden erény forrása, Vaikunthára, az Úr Visnu lakhelyére vagy más szent bolygóra kerül, ahol nem léteznek a félelmen és a bánaton alapuló anyagi tulajdonságok.

2. Ha valaki nagyon őszintén és teljes komolysággal tanulmányozza a Bhagavad-gítát, múltban elkövetett bűneinek következményei az Úr kegyéből nem lesznek rá hatással.

3. Az ember naponta megfürdik, hogy megtisztuljon, de ha valaki csak egyszer is megfürdik a Bhagavad-gítá szent vizében, az az anyagi élet minden szennyeződésétől megtisztul.

4. Mivel a Bhagavad-gítát az Istenség Legfelsőbb Személyisége beszélte el, szükségtelen más védikus írást olvasnunk. Az embernek csupán arra van szüksége, hogy figyelmesen és rendszeresen hallgassa és olvassa a Bhagavad-gítát. A jelen korszakban az emberek annyira elmerülnek a világi tettekben, hogy nem képesek valamennyi világi írást elolvasni. Erre azonban nincs is szükség. Ez az egyetlen könyv, a Bhagavad-gítá elegendő, mert ez az egész védikus irodalom lényege, és mert — s ez a legfontosabb — az Istenség Legfelsőbb Személyisége beszélte el.

5. Aki a Gangesz vizéből iszik, felszabadul. Mit mondhatnánk akkor arról, aki a Bhagavad-gítá nektárját issza? A Bhagavad-gítá az Istenség Legfelsőbb Személyiségének ajkairól származik, a Gangeszről pedig azt mondják, hogy az Úr lótuszlábától ered.

6. Ez a G¦topanisad, a Bhagavad-gítá, minden upanisad lényege olyan, mint egy tehén, az Úr Krisna pedig, aki tehénpásztorfiúként híres, megfeji e tehenet. Ardzsuna olyan, akár a borjú, a bölcs tudósok és tiszta bhakták pedig a Bhagavad-gítá nektári tejét isszák.

7. Legyen csak egyetlen szentírás, egy közös írás az egész világ számára — a Bhagavad-gítá. Legyen az egész világnak egy Istene — Srí Krisna. Legyen csak egy himnusz, egy mantra, egy ima — az Úr nevének éneklése, Haré Krisna, Haré Krisna, Krisna Krisna, Haré Haré/ Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré. És hadd legyen csak egyetlen hivatás — az Istenség Legfelsőbb Személyiségének szolgálata.

Leave a Comment