DSCF5858A napokban ellátogattunk a Tehénvédelmi Központunkba, ahol a bocik gondozásának titkaiba pillanthattunk be.

Azért hívjuk Tehénvédelmi Központnak, mert ez nem csak egy hétköznapi tehenészet, mivel az itteni szarvasmarhákat nem bánthatja senki még öreg korukban sem. A teheneket az egyik anyánkként tiszteljük , ezért ha már nem is ad tejet, akkor sem pusztítjuk el. És a nyugdíjas ökreink is (még ha nem is tudják már az ekét húzni) azért nyugodtan legelhetnek, hiszen jut nekik elegendő fű a réten.

A mostani alkalommal a bocik ápolásáról tanulhattuk újabb részleteket. A három legkisebb bocink közel egy időben született, jelenleg 7-8 hónaposak. A két kis ökör (név szerint Bala és Déva) az indiai zebu és az alpesi borzderes keveréke, míg a kis tehén (a Priya névre hallgató) tiszta borzderes.

Mielőtt elkezdtük volna a gondozásukat, először jó alaposan megsimogattuk mindegyiket. Aztán a különböző szerszámokkal a fejük tetejétől a farkuk bojtjáig végigkeféltük őket. A patáik letisztításához segítségül hívtuk Antardhí prabhut, s e nagy körültekintést igénylő feladatot vele együtt sikeresen teljesítettük.

A bocik (és persze a gyerekek is :-)) szemlátomást élvezték ezeket a szeretetteljes pillanatokat.

Leave a Comment