»
S
I
D
E
B
A
R
«
A csodálatos birs
2015 12 01 by premamoya
A csodálatos birs

A csodálatos birs

Az ovi udvarán van egy csodálatos birskörtefa, amely a gyümölcsszegényebb időszakban is kedvesen gondoskodik a gyerekekről.

Tavasztól őszig (vagy inkább télig) nem kell gyümölcsöt vennünk tízóraira, mert az óvodánk kertjében számtalan csodálatos fa terem. Van ott többféle cseresznye, meggy, nyári és őszi almák, kétféle szilva, barack, körtefák, dió és természetesen a csodálatos birskörte.

A gyerekek lelkesen falatozzák a vékony birsszeleteket, miközben a szülők meglepődve kérdezgetik az óvónéniket, hogy “Nahát, ez ehető nyersen?” Kevesen tudják, de nagyon áldásos hatásai vannak a birsnek.

Álljon itt egy kis ismertető a birsalmáról, birskörtéről a Wikipédia alapján:

DSCN0040“A birs (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga) a rózsafélék (Rosaceae) családjába, a Maloideae alcsaládba tartozó Cydonia nemzetség egyetlen növényfaja, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A meleg mérsékelt éghajlatú Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos. A magyar „birs” szó („vastag héjú almaszerű növények neve”) ismeretlen eredetű; legkorábbi alakjai bis, biss voltak, mely utóbbiban állt elő az ss > rs elhasonulás.[1]

Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, melyek késő őszre ledörzsölődnek; az ekkorra érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés, melynek formája almára vagy körtére emlékeztető, tipikusan 7–12 cm hosszú, 6–9 cm széles (a vad példányoké csak 2,5-3,5 cm átmérőjű). A termés alakváltozatától függően beszélhetünk birsalmáról [maliformis (Mill.) Schneid] vagy a körteszerű termés [pyriformis (Dierb.) F. Zinn] esetében birskörtéről[2] – ennek részben ellentmond, hogy ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket. Általában a kevés magvú gyümölcsök megnyúltabbak.

DSCN0041Termése nyersen kellemesen édeskés, savanykás ízű. Kemény állaga miatt több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá.

Fogyasztható azonban megsütve is, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalma sajtnak készítik el. Megfőzött gyümölcshúsa alkalmas lekvárok ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere.

Termése pektinben gazdag, nyákoldó hatású. Természetes pektinforrásnak is használják.

A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere.”

DSCN0042


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa