A fa élete
A fa élete

Az elmúlt időszakban az ovisok ‘A fa élete’ című mese kapcsán sok mindent megtanultak.

Ebben az évben nagyon sokat kellett várni a melengető, simogató tavaszi napsugarakra. A Krisna-völgyi ovisok nagyon szeretnek az udvaron lévő gyümölcsfák alatt játszani, vagy a botanikus kert ligeteiben kirándulni. Ezért a fákról tanultak dalokat, körjátékokat és hallgattak meg egy szép, tanulságos mesét is.

A mese egy kis fáról szól, aki a sötét erdő mélyén egy viharos éjszaka után kikel egy kis makkocskából. Gyökeret ereszt, és idővel a kis magoncból hatalmas fává terebélyesedik. Madarak és egyéb kisállatok találnak menedékre a lombajaiban, az ágain, az odvában és a gyökerei között.

Sok év eltelte után favágók érkeznek az öreg tölgyhöz, aki árnyékot ad nekik a pihenőjük alatt. Végül kivágják a hatalmas fát, de eközben néhány makkocska leesett róla a nedves avarba, ahonnan rövidesen kihajtanak majd. A kivágott fát elszállították, hogy egy család otthonát melegítse.

A mese kapcsán sok gondolat ébredt bennünk. Előző tetteinek visszahatásaként kapott az élőlény fa testet, amiről a képet megnéztük a Bhagavad-gítában. Megbeszéltük a fa sokféle hasznát, a védelmüket, újratelepítésüket. A két öreg tölgyfát is meglátogattuk Naimisáranya erdejében, és út közben beazonosítottunk sokféle fát: Fúzfát, diófát, platánfát, hársfát, tölgyfát, stb.

A kézműves foglalkozáson virágzó fát készítettünk, mivel már nagyon vártuk a tavaszt. Színezéssel, papírtépéssel, gyűréssel alakult ki a végső kép. A foglalkozások végén mozgással kísért játékkal adtuk el A fa élete című mesét.

 

 

Leave a Comment