»
S
I
D
E
B
A
R
«
“A fuvola dalá”-nak története
2010 01 15 by premamoya

srs_VGSivaráma Szvámí korábban megjelent könyve, a Venu-gítá (A fuvola dala) megfizethetetlen értékkel bír. Nem csak azért, mert az Úr Krisnáról szól, hanem azért is, mert ma már szinte lehetetlen beszerezni, mivel annak idején csak 500 exkluzív példány készült belőle.

Jakoda József prabhutól azonban mégis kaptunk egy kötetet, aminek hihetetlenül kalandos “életútja” volt addig, míg eljutott hozzánk.

Az említett példányt eredetileg Syáma-móhita déví dászí vásárolta meg annak megjelenésekor.  Évek múltán egyszer Budapesten az autójából ellopták a táskáját, benne a könyvvel. A tolvaj úgy gondolta, hogy nem tartja meg (pedig ha elolvasta volna, akkor bizonyára jobb kenyérkeresetet választott volna magának), s ostobán egy szemétkukába dobta.

Mivel azonban e könyvek a Legfelőbb Úr különleges megjelenési formái egyben, “véletlenül” megtalálta egy hajléktalan hölgy, aki rendszeresen szokott a budapesti Ételt az életért programunk ingyenes és ízletes áldásaiból részesülni. A bhaktákkal való rendszeres társulás és a felajánlott étel által egy kis lelki intelligenciára tett szert , s kikövetkeztette, hogy ennek köze van a krisnásokhoz. Persze még teljesen nem tisztult meg a szíve az anyagi hajlamoktól, ezért úgy döntött, hogy nem tartja meg, s inkább megpróbálja jó áron eladni.

Ismert az utcáról egy bhaktát, Jakoda Józsi prabhut, akit néhány nap múlva meg is talált a kedvenc utcai könyvosztó helyén. Elkezdett tőle érdeklődni, hogy mennyibe kerülnek az olyan lelki témájú könyvek, mint amiket ő is terjeszt. Józsi prabhu először azt hitte, hogy végre szeretne a hölgy hozzájutni az egyik kiadványunkhoz, de aztán rövidesen ráérzett, hogy korántsem erről van itt szó. Mondta a hajléktalannak, hogy igazából nem lehet manapság nagy összegekért ilyen  könyveket eladni.

Az illető ekkor rájött, hogy nem ezzel tudja jó irányban megváltoztatni a sorsát, ha egy adománygyűjtő szerzetestől akar pénzt szerezni. Odaadta hát Józsi prabhunak ajándékként a könyvet, s ezáltal minden bizonnyal megkapta az Úr Krisna lelki áldásait 🙂

Néhány nappal ezelőtt beszélgettünk Józsi prabhuval a könyvtárban, s említettem neki, hogy milyen jó lenne, ha a Krisna-völgyi bhakták is tudnák olvasni e csodaszép könyvet. Erre ő ahogyan kapta, úgy ajándékozta nagylelkűen ezt a kötetet a könyvtárunknak.

Mikor kinyitottam a könyvet, feltűnt egy kis lap, ami egy gyermekkiadványra utalt, amit Syáma-móhita déví dászí készített évekkel ezelőtt. Nemrégiben személyesen is tudtam találkozni vele, és beigazolta a sejtésemet, hogy tényleg tőle tűnt el egykor e csodálatos mű. Ő mesélte el “A fuvola dala” rejtélyes történetének legelejét.

Ezeknek a lelki könyveknek gyakran különleges történetük van, ahogyan ez utóbbi a példa is mutatja.


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa