»
S
I
D
E
B
A
R
«
a. A Srí Prahláda Általános Iskola és Óvoda bemutatása
2009 11 13 by premamoya
Az iskola épülete

Az iskola épülete

Krisna-völgyben az általános iskolai oktatás már a Templom átadásának évében, 1996-ban elkezdődött. A gyerekek magántanulóként jártak a környékbeli (főként a somogyvámosi) iskolába. Krisna-völgyi tanárok készítették fel őket a félévenkénti vizsgákra, amiken rendszeresen szép eredményekkel szerepeltünk.

2002-ben került átadásra a jelenlegi épület az egyik gyülekezeti támogatónk, Prija-szakhí déví dászí adományaként, illetve Gokularádzsa dásza tervei alapján. Azóta folyamatosan itt zajlik az oktatás.

DSCF1063

Az épület maximálisan 24 tanuló befogadására alkalmas. A tantermek, a tornaterem, a tanári szoba és a többi helyiség felszereltsége megfelel az állami előírásoknak.

A kis osztálylétszámok miatt a gyerekek kellemes, családias hangulatban tanulhatnak, ami hatékonyabbá teszi az oktatásukat és a nevelésüket.

2009-ben hivatalosan akkreditált intézmény lettünk. Pedagógusaink  mind általános iskolai tanítói, vagy tanári végzettséggel rendelkeznek, emellett a  vallási tárgyak oktatásában is képzettek. Többségük vaisnava teológusi diplomával is rendelkezik.

P7271387_201717

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek ugyanazt az értékrendet kapják a tanáraiktól az iskolában, mint a családtagjaiktól otthon, valamint Krisna-völgyben annak minden lakójától.

A Nemzeti Alaptanterv közismereti tananyagain túl célunk a lelki neveléshez kapcsolódó tárgyak (templomi ének-zene, védikus irodalom, szent helyek, templomi imádat, …) megtanítása.

anyaink_napja

Mivel egy önfenntartó közösséget fejlesztünk, ezért a biofarmhoz kötődő tevékenységek (biokertészet, tehénvédelem, kézművesmesterségek, vegetáriánus főzés,  stb.) megtanítása is része a mindennapi képzésnek.

Az Ökoiskola címet 2010-ben nyertük el. Rendszeresen szervezünk különböző programokat (konferenciák, tanfolyamok) a környezet-tudatossággal kapcsolatban. Évről-évre nagyon sikeresek az öko-rajzpályázataink.
Emellett aktívan részt veszünk más környezettudatos versenyekben pályázatokban (pl.: 2011 Zöldi Ákos – országos 2. helyezés)

Iskolánk hazánkban kiemelkedő abban, hogy csak megújuló energiaforrásokat használunk. A fűtés és a melegvíz-ellátás fával, az áramtermelés napelem és szélkerék együttes alkalmazásával történik.

Általános iskolánk folyamatosan megtekinthető, s minden évben kb. 6-8.000 vendég látogat el hozzánk.

2014. szeptemberétől általános iskolánk kibővült óvodai feladatellátással.

11 hozzászólás  
Nagy-Bodnár Bearix writes:
december 29th, 2009 at 21:50

Csodálatos munkát végeznek! Minden elismerésem az Önöké.
Már jártam Krisna-völgyben, akkor sajnos nem üzemelhetett a pékség (Uniós szabályok miatt) illetve a vegetáriánus konyhát sem próbálhattuk ki ugyanez ok miatt. Az iskolát távolról láttuk, impozáns, szép épület, amire méltán büszkék lehetnek!
Fantasztikus, amit két kezi munkájukkal véghez vittek! Gyermekeik sokkal többet kapnak, mint ami Magyarországon máshol, más körülmények között megadható.
További sikereket kívánok Önöknek!
Üdvözlettel:
Beatrix

premamoya writes:
december 30th, 2009 at 15:42

Nagyon köszönjük a kedves szavakat.
Az iskola épületét az egyik kedves adományozónk, Dr. Pauló Tünde (Priya-sakhí déví dászí) szponzorálta, édesapám Németh György (Gokularádzsa dásza) tervei alapján.
Nagyon sokat köszönhetünk mindazoknak a kedves magyar honfitársainknak, akik adományaikkal eddig is segítették misszionáriusi munkánkat.

Hare Krisna

sz.: Premamoya d.

Révész Viktor writes:
február 10th, 2011 at 17:49

Szép jó napot,

Nem krishna hivőként olvasgatom az oldalt.
Megnyugtató volt olvasni, hogy az iskola betartja a törvényeket, és amint látom semmi életidegen szektás dolog nem történik Önöknél.

Ami kérdésem lenne, hogy a völgyben nevelkedő gyerekek mennyire látják a külvilágot, mennyire van választási lehetőségük? Mi van ha valaki 12 évesen kitalálja, hogy muszlim lenne vagy bokszolna?

üdv,

RV

Premamoya d. writes:
február 11th, 2011 at 14:07

Kedves Révész Viktor!

A gyermekeink nincsenek elzárva a külvilágtól; tudják, hogy nem mindenki Krisna-hívő ebben a világban 🙂
Ezt itt maguktól is tapasztalják, mivel évente 25-30.000 vendég látogat el hozzánk. Ezen kívül minden évben elmegyünk velük osztálykirándulásra, a budapesti Szekérfelvonulásunkra, valamint meglátogatják a nagyszüleiket, stb.
Ha valaki muszlim akar lenni, azt mi nem tiltjuk, mivel az is egy hiteles vallás, ami Istenhez vezeti az illetőt.
Ami pedig a bokszolást illeti: a testedzést támogatjuk, s ha pedig valaki harciasabb sportra vágyik, akkor a harcművészeteket, az íjászatot, vagy más tradicionálisabb időtöltéseket tudunk javasolni.

sz.: Premamoya d.

Farkas Ferenc writes:
február 17th, 2011 at 22:02

Halihó!

Nálatok van kezdetben hierarchia? Gondolok arra hogy egy kezdő bekerül, a két diplomájával kikülditek a tengerészetbe fejni, vagy pl ha tanár akkor tanítani. Vagy ez teljesen mind1 az odaadó szolgálat miatt? Van kasztrendszer a kezdőknek? Én érinthetetlen lennék akkor, a kinti világban hullaégetőben dolgozom. Munkámnak megfelelő meló nem igen akadna a farmon. Bár nem akarok ilyen útra térni, inkább megmaradok mayába ebben az életemben. Kíváncsi vagyok, hogy is működik ez.

premamoya writes:
február 19th, 2011 at 15:06

Kedves Farkas Ferenc!

Először is köszönöm a kérdéseidet. Röviden megpróbálnék válaszolni rájuk.

Mivel mindenki az Úr Krisna szolgájaként azonosítja magát, ezért az anyagi test alapján lévő hierarchia nálunk nem létezik. Ettől függetlenül vannak egy-egy tevékenységet lefedő osztályaink, igazgatóságaink, és persze azok vezetői is. Hatékony szervezeteknek kell, hogy legyen egy struktúrája.

Ha csatlakozik hozzánk valaki, és a szaktudására igény van Krisna-völgyben, akkor természetesen abban alkalmazzuk. Azonban nem fogunk mondjuk atomerőművet építeni, mert időközben lett egy atomfizikusunk 🙂

Az iskolában tanári diplomával rendelkezők tanítanak, de a közösségünkben vannak többen is tanárok, akik jóllehet óraadóként tanítanak az iskolában, de a fő szolgálatuk mondjuk a kertészethez, vagy más szolgálathoz kötődik.

Emellett Krisna-völgyből évről-évre egyre többen végzik el a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolánk teológus szakát, s így diplomás éjjeli őrünk is van már 🙂

Mivel az Úr Krisna szolgáiként próbáljuk azonosítani magunkat, ezért kasztrendszerünk sincsen. Nem az anyagi helyzet határozza meg, hogy ki milyen fejlett a Legfelsőbb Úr odaadó szolgálatában.

sz.: Premamoya d.

Farkas Ferenc writes:
február 19th, 2011 at 22:24

Premamoya dasa!

Köszönöm a gyors választ!Diplomás éjjeliőr, ez tetszik:))

Haribol!

Debreceni Ti-Mi writes:
március 13th, 2011 at 02:19

Nagyon szeretnék személyesen beszélni … lehet, hogy mennénk közétek, ha befogadtok…érdekelnének részletek
Kérlek küldj egy e-mailt nekem és azon keresztül egyeztessünk, mert ide nem mindig tudok “benézni”.

Iskolák a határon innen | Oktatás-Informatika, e-Didaktika 2.0 writes:
július 31st, 2011 at 07:11

[…] Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthonban, illetve a Srí Prahláda Általános Iskolában készült. Az intézménylátogatás nem szakmai jellegű volt, egyszerű kirándulóként […]

Csányi Gabriella writes:
január 12th, 2015 at 11:00

Namaste! Kedves Premamoya d!
Az általános iskolába való becsatlakozásra gondolom csak Krisna-völgyben van lehetőség, ez az országban 24 férőhelyet jelent évente, ami talán kevésnek tűnhet, bár lehet, hogy a szükségleteket kielégíti és valóban családias maradhat a közösség. A folytatást viszont hogy tudjátok megoldani? Az általános és az egyetemi közötti részre gondolok, merre szoktak tovább jelentkezni a gyerekek, van a közösségnek valamilyen középiskolája,esetleg tervezitek-e ezt, vagy nagyjából egy helyre mentek tovább? Ha valaki ebben az időpontban szeretne csatlakozni az oktatáshoz ill. a közösséghez,van-e erre valami lehetősége?
Válaszod előre is köszönöm!

premamoya writes:
január 12th, 2015 at 11:26

Az idei évben fog egy újabb épülettel bővülni az iskolánk, ami segít jelentősen megnövelni ezt a férőhelyszámot.
Nappalisként somogyvámosi és Krisna-völgyi tanulóink vannak, magántanulónk pedig távolabbról járnak hozzánk vizsgázni. Évről-évre egyre többen jelentkeznek iskolánkba az itteni és a magántanuló gyerekek.
A középiskola esetében a gimnáziumot magántanulóként végezték az eddigi gyerekeink, a szakképzést pedig most tervezzük elindítani egy OKJ-s kertész oktatással.

Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa