Öko-iskola

Megújuló energiák technikai tanösvény

Az általános iskolánk technikai tanösvénye a megújuló energiákat (nap, szél, tűzifa) hivatott bemutatni. A technikai tanösvényünk az alábbi területeket foglalja magában:

  • Fűtés :

A fűtésünk alapanyaga a helyi erdőinkből származó tűzifa (akác, cser, stb.), ami megújuló energiaforrásnak számít, mivel néhány évtized alatt újratermelődik. A fát egy hagyományos lemezkazánban használjuk fel, ami a pincében található.

A tantermekben található radiátorokhoz a meleg víz elektromos szivattyú nélkül jut el úgy nevezett gravitációs keringés révén. Ennek lényege, hogy a kazánban felmelegedő víz térfogata megnövekszik, a sűrűsége lecsökken, s emiatt a meleg víz felemelkedik, s hideg víz áramlik a helyébe.

Ez a körforgás automatikusan elindul a befűtéskor, és megáll, amikor a tűz kialszik a kazánban. Nagy előnye, hogy emiatt nincsen szükség elektromos szivattyúra, és nem áll fenn a szivattyú vagy az áramellátás meghibásodása miatti kazánrobbanás esélye sem.

  • Melegvíz-előállítás:

Szintén tűzifával  állítjuk elő a meleg vizet egy fatüzelésű vízmelegítő segítségével, ami a kazán mellett található.

  • Elektromos rendszer:

Az épület villanyvilágításához és az egyéb elektromos berendezések használatához szükséges elektromos energiát napelemek és egy szélkerék segítségével állítjuk elő

Napelem előnye: Nem tartalmaz mechanikus  alkatrészeket, nincs kopás. Csendben működik.

Napelem hátránya: Csak nappal tud elektromos energiát termelni. Csúcstechnológiát igényel

Szélkerék előnye: Ha van széljárás, akár egész nap tud áramot termelni. Nem igényel csúcstechnológiát.

Szélkerék hátránya: Mechanikus alkatrészeket időnként javítani, cserélni kell. Működése valamennyi zajjal jár.

A napelem-szélkerék együttes kiépítése révén azonban az előnyök megtartása mellett a hátrányok bizonyos mértékben csökkenthetők, mivellvagy jó az idő és süt a nap (ekkor a napelem termel), vagy szeles az időjárás (ekkor a szélkerék dolgozik).

Így az energiaellátás kiegyensúlyozottabb, s emiatt kevesebb akkumulátor is elegendő.

A szélkereket felszereltük egy fékberendezéssel, ami az akkumulátorok teljes töltöttsége esetén megállítja a lapátkerekek forgását. Így a szélkerék nem termel feleslegesen áramot.

Kazán
Szélkerék