»
S
I
D
E
B
A
R
«
A természet gurui – a Föld
2011 08 27 by premamoya
A természet gurui - a Föld

A természet gurui - a Föld

A Föld működését vizsgálva ma is sokan rádöbbennek, hogy az olyan, mint egy önmagát és a rajta lévő élőlényeket folyamatosan szabályozó összetett biológiai rendszer.

  • Mit tudunk tanulni a Földtől?

A Földanyát minden ősi, holisztikus szemlélettel bíró  kultúra egy személyként közelíti meg, aki számtalan gyermekéről folyamatosan gondoskodik még akkor is, ha azok közül egy (az emberi faj) erőteljesen ellene fordul. Ha az emberek ki is zsákmányolják természeti kincseit, beszennyezik vizeit és légkörét, elpusztítják a többi gyermekét (a növényeket és az állatokat), ő ameddig egy anyától telik megpróbál türelmes és megbocsátó maradni.

A Srímad-Bhágavatamban (11.7.37) ezt olvashatjuk: “Még ha mások bántják is, egy józan ember mindig emlékezzen rá, hogy támadói tehetetlenül cselekszenek Isten irányítása alatt; ezek a kellemetlenségek soha ne térítsék le az útjáról.”

A Földanyának mégsem a köolajfúró kutak, vagy a föld alatti atomrobbantások okozzák a legnagyobb fájdalmat. A Földanya egyszer azt mondta: „Minden súlyos dolgot elbírok a hátamon, kivéve a hazug embert.” (Bhág. 8.20.4)

A föld számtalan hatalmas hegyet és óceánt hord a hátán, melyek rendkívül súlyosak, s Földanyának nem okoz nehézséget megtartani őket. De amikor akár csak egy hazug embert is meg kell tartania, azt nagy-nagy tehernek érzi. Azt mondják, hogy – a mai korban – a Kali-yugában a hazugság mindennapos dolog. Az emberek hozzászoktak, hogy még a leghétköznapibb kapcsolatok során is örökké hazudjanak. Senki sem mentes a hazugság bűnös visszahatásaitól, így aztán képzelhetjük, milyen nagy teher nehezedik a földre, sőt az egész univerzumra.

  • Ki a férje a Földanyának?

A feltételekhez kötött lelkek nagyon ragaszkodnak az anyaföldhöz, ahol születtek, apjukat azonban nem ismerik. Az anya nem függetlenül hozza világra gyermekét, és éppen így az anyagi természet sem képes élőlényeket teremteni, ha nem kerül kapcsolatba a legfőbb apával, az Istenség Legfelsőbb Személyiségével. A Srímad-Bhágavatam arra tanít bennünket, hogy ajánljuk hódolatunkat anyánknak, Atyánkkal, a Legfelsőbb Úrral együtt, mert egyedül az Atya az, aki felruházza az anyát a minden mozgó és mozdulatlan élőlény fenntartásához szükséges teljes energiával. (Bhág. 3.13.42 magy.)

Ezeket a tanításokat tudjuk megtanulni a Földtől.


2 hozzászólás  
Virágh László writes:
szeptember 4th, 2011 at 16:07

Nekem tetszett . Inspiráló.

Krisna-völgy » Blog Archive » A természet gurui – a Föld writes:
szeptember 9th, 2011 at 17:45

[…] Forrás és folytatás: oktatas.krisnavolgy.hu […]

Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa