»
S
I
D
E
B
A
R
«
A természet gurui – A molylepke
2011 10 08 by premamoya
A molylepke

A molylepke

Mindannyian láthattunk már az esti gyertyafényes vacsora közben a láng körül repkedő molylepkét. A tűz fényének vonzásában még attól sem riad vissza, hogy a láng olykor megégeti a szárnyait, vagy akár a vesztét is okozhatja.

A védikus szentírások ezt ahhoz hasonlítják, mint amikor a lelket feltételekhez kötött állapotában az anyagi energia arra ösztönzi, hogy elmerüljön az érzékkielégítésben, leginkább pedig a nemi élet korlátlan élvezetében.

Manapság a világban veszélyesen terjed az “egyszer élünk, élvezzünk” hedonisztikus elképzelés, melynek hatására az emberi élet magasabb rendű, lelki céljait háttérbe szorítják. Mivel szellemi lélekként nem ez a test az eredeti azonosságunk, ezért a testi élvezetek szabályozatlan hajszolása senkit sem tud elvezetni az igazi, lelki boldogsághoz.

Aki emberi testét a lelki életben való fejlődés helyett a nemi élet fokozásában foglalja le, az vágyai eredményeképpen a következő életében kap majd egy olyan állati testet, amiben ezt az ösztönzését kellőképpen kiélheti.

“Aki nem ura az érzékeinek, nyomban vonzalmat érez, ha meglátja egy nő alakját, amit az Úr illúziókeltő energiája hozott létre. Ily módon vakon belezuhan az anyagi lét sötétségébe, ahogyan a tűz fényétől megmámorosodott molylepke veti magát a lángok közé.” (Srímad Bhágavatam 11. ének 8. fejezet 7-8. vers)


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa