»
S
I
D
E
B
A
R
«
A természet gurui – Az óceán
2011 09 30 by premamoya
Az óceán

Az óceán

Mindenki szeret az óceán hatalmas víztömegében gyönyörködni, mivel annak látványa megnyugtatja az elmét.

A hatalmas óceán rendkívüli víztömeg, ám örökké még több és több víz ömlik bele, különösen az esős évszak idején. Ennek ellenére azonban ugyanolyan mozdulatlan marad: nem kavarodik fel, s nem önt ki medréből.

Amíg az embernek anyagi teste van, a test érzékkielégítés utáni követelései nem szűnnek meg. A hívőt (bhaktát) azonban tökéletessége miatt nem zavarják meg az efféle vágyak. Aki Krisna-tudatú, annak semmire sincs szüksége, mert az Úr ellátja mindennel, amire az anyagi lét során szüksége van. Éppen ezért olyan ő, mint az óceán: mindig teljes magában.

Vágyak özöne zúdulhat rá, ahogyan a folyók ömlenek az óceánba, ő azonban rendíthetetlen marad tetteiben, s az érzékkielégítésre irányuló vágyak a legkevésbé sem zavarják. Ez a Krisna-tudatú ember ismertetőjele, aki — noha a vágyak jelen vannak benne — nem hajlik többé az anyagi érzékkielégítésre. Az Úr transzcendentális szerető szolgálatát végezve mindig elégedett, ezért megingathatatlan marad, mint az óceán, s így teljes békében van része.

Ezzel szemben mások, akik vágyaik beteljesítésére törekednek — beleértve még a felszabadulás utáni vágyat is, az anyagi siker utáni vágyról nem is beszélve —, sohasem érik el a békét. A tetteik gyümölcsére törekvők, a felszabadulásra vágyók, és a misztikus hatalomra törekvő jógík mind boldogtalanok beteljesületlen kívánságaik miatt.

A békét nem az éri el, aki igyekszik vágyait beteljesíteni, hanem egyedül az, akit nem zavar a kívánságok szakadatlan özöne, melyek úgy ömlenek bele, mint folyók az állandóan töltődő, ám mindig mozdulatlan óceánba. (Bhagavad-gítá 2.70)


1 hozzászólás  
AGATA writes:
február 11th, 2013 at 17:28

Azt gondolom, és ezt élem is, hogy azután, hogy nem zavarja az embert a kívánságok szakadatlan özöne, van még egy állomás: amikor ezek a kívánságok már nem is léteznek. És ez egy tökéletes létezés – élet itt a Földön.Boldogság, béke, nyugalom.

Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa