»
S
I
D
E
B
A
R
«
Aratófesztivál
2016 07 09 by premamoya
Aratófesztivál

Aratófesztivál

A mai napon tartottuk Krisna-völgyben az Aratófesztivált, ami az önfenntartáshoz kötődő ünnepeink közül a legfontosabb.

Először közösen kimentünk a gabonatáblához, ahol először Rādhā-kṛṣṇa prabhu (Hosszú Zoltán) tartott egy előadást az önfenntartás fontosságáról. Ezután megreggeliztünk, majd elkezdtük kézi kaszákkal az aratást.  A hittudományi főiskolás hallgatók szakmai gyakorlata ezekben a napokban zajlik, és nagy élmény volt számukra, hogy kipróbálhatták a marokszedést, a kévekötést, és páran még a kaszálást is.

Eközben elkezdődött a kévékből a rozsszemek cséplése, majd a magoknak egy szelelőberendezéssel a kitisztítása. Ezekben a tevékenységben is nagy lelkesedéssel vettek részt az ovis és az általános iskolás gyerekek. Már most lehetett látni rajtuk, hogy melyikük vonzódik komolyan a földműves munkákhoz.

A kézimalom segítségével megőröltünk annyi gabonát, hogy az első capātikat (lepénykenyereket) el tudjuk készíteni. A 6 db földbe vájt tűzhelyen sokféle különleges étel készült el eközben, amiket felajánlottunk az Úr Kṛṣṇának.

A következő mozzanat az ökrös vontatású arató és kévekötő géppel történő bemutató volt, ami sokkal nagyobb sebességű aratást tesz lehetővé. Az utolsó fázisként felszántottuk a lekaszált területen a tarlót. Ezzel ért véget az első gabona ünnepe, ami mindenkinek jó önfenntartó tapasztalatot és sok szép közösségi élményt nyújtott idén is.


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa