»
S
I
D
E
B
A
R
«
Aratófesztivál
2017 07 11 by premamoya
Aratófesztivál

Aratófesztivál

Az idei Aratófesztiválra még az Úr Jagannātha is ellátogatott!

A hír, hogy az Úr Jagannātha visszajön Vṛndāvanába, futótűzként terjedt és a japát félretéve mindenki eléjük ment, hogy ökrös szekéren zenés menettel kísérjük haza Baladevával és Subhadrával együtt.

A reggeli templomi előadást Śivarāma Mahārāja tartotta a városi és a falusi élet összehasonlításáról. Ezután kimentünk a mūrtikkal együtt a búzatáblához.Még az ovisok is elmerészkedtek az óvodából, hogy részesei legyenek a nagy ünnepnek. Csapatokra oszlottunk, és minden kaszásra jutott egy kévekötő, egy felnőtt marokszedő és sok-sok gyerek. Aztán az első kévék megérkezése után a gyerekek előbb a cséplést, majd a mag szelelését próbálták ki. Habár az őrlés komoly fizikai erőt és még több türelmet igénylő folyamat. a gyerekek ezt is szívesen csinálták.

A kézi aratás után jött az ökrös fűkasza, amivel sokkal gyorsabban lehet aratni. A szénás szekér hamarosan megtelt és egy rövid idő alatt sikerült Rādhe-Śyāma egész éves gabona igényét betakarítani. Ezután már csak a tarló beszántása maradt hátra.

Eközben a pūjārīk a földbe vájt tűzhelyeiken a frissen őrölt lisztből lepénykenyeret és sokféle más finomságot készítettek az Uraknak. A végén mindenki lelkesen megkóstolta az idei új kenyeret. 🙂

 


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa