Az Úr Gauránga kedvtelései
Az Úr Gauránga kedvtelései

Az Úr Krisna időről-időre alászáll ebbe a világba, hogy visszaállítsa a vallásos elveket. Legutóbb 500 évvel ezelőtt jött el a z Úr Gauránga aranyszínű formájában. Az Úr Gauránga csodálatos kedvteléseiből néhányat felidéztünk megjelenési napjához közeledve.

Advaita Ácsárya, aki az Úr Siva megtestülése a Gangesz partján hangos imáival hívta a Legfelsőbb Urat, hogy jelenlen meg e kor elesett embereinek megmentése végett. Az ő odaadása volt a külső oka az Úr Gauránga megjelenésének.

Advaita Ácsárya imádkozik
Advaita Ácsárya imádkozik

Advaita Ácsárya imáit teljesítve a Legfelsőbb Úr a szenvedő világ lelki jóléte érdekében megjelent Navadvípa szent földjén (India, Bengál) apja, Dzsagannátha Misra és anyja, Sacsí déví házában. A kisgyermek eleinte nem akart szopni, ezért apja elhívta Advaitát, hogy segítsen megoldani a helyzetet. Az Ácsárya felfedte a titkot: Sacsí anya még nem kapott avatást, ezért teje még nincs felajánlva Krisnának, s a csecsemő ezért nem fogadja azt el. Advaita rögtön felavatta Sacsí dévít, s a probléma megoldódott. A csecsemő lelkesen itta anyja tejét, s mindenkit boldogság árasztott el

Ksibabaként sokszor előfordult, hogy csak akkor hagyta abba a sírást, amikor a környékbeli asszonyok elkezdték énekelni az Úr szent neveit. Így vette rá az embereket már ilyen korán, hogy a szentneveket énekeljék.

Egyszer a kis Gauránga a ház mellett lévő törött cserépedények között játszott. Sacsí anya kérte, hogy hagyja a piszkos, törött edényeket, mire fia válasza az volt, hogy a test is föld elemből áll, akár e cserepek, vagy bármi más, s ezért mindegy, hogy melyikkel játszunk. Kisfiának e filozófiai válaszán Sacsí déví komolyan megdöbbent. Egy öt éves gyermek nem szokott az anyagi elemekről és a lélekről szóló mély igazságokban elmerülni.

Később az ifjú Gaurángát egy büszke költő-tudós, Késava Kasmíri kereste fel, hogy filozófiai vitában legyőzze. A Gangesz partján az Úr Gauránga megkérte őt, hogy költsön egy verset e szent folyóról. A költő azonnal egy 60 versszakból álló költeményt rögtönzött. Az Úr azonban fejből felidézte a vers egy találomra kiválasztott versszakát és a nyelvtani szabályok alapján porrá zúzta a tudós büszkeségét. Késava Kasmíri végül meghódolt az Úr Gauránga előtt, s a tanítványa lett.

kesava Kasmíri
kesava Kasmíri

Miután az élet lemondott rendjébe lépett, az Úr Gauránga zarándokútra indult Dzsarikhánda dzsungelén át a szent Vrindávanába. Út közben a Haré Krisna mantrát énekelve a vadon állatai mind megszelídültek, s a tigris és az őz, valamint a többi vadállat egymással mind táncra perdültek., s ők is énekelték a szent nevet.Jharikanda

Élete utolsó szakaszábat az Úr Gauránga a híres szent helyen, Puri városában töltötte, ahol az Úr Dzsagannátha formáján meditált, vagy a híres Ratha-yátrá szekérfesztivál során eksztázisban Előtte táncolt és énekelt. Társai agyagdobokon, és cintányérokon játszva vele együtt elmerültek az Úr szent neveinek együttes éneklésében. Ez a mai korra javasolt önmegvalósítási folyamat.

Az Úr Gauránga éppen egy ilyen zenés kírtana során távozott el a világ halandó embereinek szeme elől, amikor belépett Tóta-Gópínátha templomában az oltárra, és az istenszobor testébe lépve eltűnt a jelen lévők elől, s így tért vissza az örök lelki világba, ahonnan egyszer mi is eljöttünk.

Eksztatikus kírtana
Eksztatikus kírtana

Leave a Comment