Az Úr Rámacsandra kedvtelései
Az Úr Rámacsandra kedvtelései

Néhány nappal ezelőtt ünnepeltük az Úr Rámacsandra megjelenését, s ennek kapcsán a Szent helyek órán felidéztünk néhány kedvtelést.

Először elmentünk a Rávana-tila nevű helyre, ahol a gonosz Rávana a testvéreivel

Brahmá megáldja Rávanát és testvéreit
Brahmá megáldja Rávanát és testvéreit

együtt lemondásokat végzett, hogy elnyerjék Brahmá áldásait. Tudták, hogy a szent helyen végzett vezeklés sokkal nagyobb hatással jár, ezért itt meditáltak hosszú évekig. Amikor Brahmá megjelent előttük, akkor Rávana először a hallhatatlanságot szerette volna kérni, de még Brahmá sem képes azt adni. Ezért aztán azt kérte, hogy se félisten, se démon ne győzhesse le. Brahmá teljesítette a kéréseket. Emberek ellen nem kért áldást, mert nem gondolta, hogy problémát jelenthetnek neki. Az Úr Rámacsandra viszont az emberek legkiválóbbjaként jelent meg.

Rávana testvére, Kumbhakarna szintén hallhatatlanságra (nityatvam) vágyott, de véletlenül azt mondta, hogy nidratvam, ami azt jelenti, hogy mindig aludni. Brahmá áldását adta, mire Kumbhakarna megijedt, de már nem lehetett visszavonni az áldást, csak arra módosítani, hogy fél évet alszik, és fél évet ébren van.

Rávana öccse, Vibhísana az Úr Rámacsandra nagy híve volt, ezért az Úr iránti odaadást kért Brahmától, mire a gonosz testvérei mind kritizálni kezdték.

Rávana húga, Súrpanakhá azt kérte, hogy ijesztő emberevő formája helyett képes legyen megjelenni vonzó hölgyként. Ezt az áldást használta akkor, amikor Rámacsandrát szerette volna elcsábítani.

Laksmana levágja Súrpanakhá orrát
Laksmana levágja Súrpanakhá orrát

Az Úr Rámacsandra a száműzetés éveit töltötte az őserdőben, amikor egyik nap megközelítette Súrpanakhá, mivel nagyon megtetszett neki az Úr Ráma elbűvölő szépsége. Gyönyörű hölggyé változtatta át magát, s kérte Rámacsandrát, hogy vegye el feleségül. Ő azonban öccséhez, Laksmanához küldte Súrpanakhát, aki meg visszaküldte fivéréhez. Végül Súrpanakhá rájött, hogy a bolondját járatják vele, s mikor megjelent Ráma gyönyörű felesége, Szítá, akkor dühében őt akarta felfalni. Ekkor Laksmana lenyisszantotta kardjával Súrpanakhá nagy, kampós orrát, aki így sikítva elmenekült.

Ezután Súrpanakhá két fivére, Khara és Dúhsana emberevő hordájával megtámadta Rámacsandrát, aki egymaga végzett a  hatalmas sereggel.

Súrpanakhá ekkor legidősebb fivére, Rávana segítségével akart bosszút állni. Tudva, hogy bátyja hírhedt nőrabló, felkeltette érdeklődését az Úr Ráma csodálatos felesége iránt. Rávana kieszelte, hogy Márícsa segítségével elrabolja Szítát.

Amikor megérkeztek Rámacsandra erdei kunyhójának közelébe, Márícsa felvette egy őzsuta formáját, Megpillantva az

Márícsa megkapja jutalmát
Márícsa megkapja jutalmát

őzet, Szítá kérlelni kezdte férjét, hogy fogja meg neki a bűbájos állatot. Márícsa elcsalta a vadonba maga után az Úr Rámát. Amikor már elég messze jártak, akkor Márícsa az Úr Ráma hangját utánozva hívni kezdte Laksmanát. Az álnok csel láttán az Úr lelőtte Márícsát, majd futva elindult visszafelé.

Szítá könyörgésére eközben Laksmana egy bűvös tűzkör védelmére bízta Ráma hitvesét, majd elindult bátyja után az erdőbe. Ekkor egy kolduló szerzetesnek öltözve megjelent Rávana, aki csalárdul rávette Szítát, hogy lépjen ki a tűzkör védelméből, s elrabolta őt.

Dzsatáyu hósies harca Rávanával
Dzsatáyu hósies harca Rávanával

A keselyűk királya, Dzsatáyu megpróbálta megakadályozni Szítá elrablását. Rávana repülője után suhant, hogy megpróbálja megállítsa e bűnös tettében. Tudta, hogy egy ilyen egyenlőtlen harcban csak vesztes lehet Rávanával szemben, de inkább a dicső halált választotta, mintsem a dicstelen megfutamodást. Csőrével és karmaival csípdeste, karmolászta a démont, aki végül kardjával levágta Dzsatáyu szárnyait. A hős keselyű éppen az Úr Ráma elé zuhant, s ajkain az Úr szent neveit zengve, tekintetét Rá szegezve elhagyta e mulandó anyagi világot.

Hanumán a majmok egyik parancsnoka megtalálta azt a selyembe csavart gyűrűt, amit Szítá az elrablása közben a levegőből leejtett. Később az Úr Rámacsandra és Laksmana találkozott Hanumánnal, s a majmok segítségével elindult a keresés Szítá után.

A Hanumán vezette csapat megtalálta Rávana birodalmát Lanká szigetén. Hanumán átugrott az óceánon, és megtalálta

Hanumán megtalálja Szítát
Hanumán megtalálja Szítát

Szítát, akit egy asóka-ligetben tartott fogva Rávana. Rövidesen megérkezett az Úr Rámacsandra a seregével, de sajnos ebben a legizgalmasabb pillanatban véget ért az óra. Úgy döntöttünk, hogy legközelebb innen folytatjuk a többi kalandot 🙂

Leave a Comment