»
S
I
D
E
B
A
R
«
Az Úr Varáha megjelenése
2012 02 09 by premamoya
Az Úr Varáhadéva megjelenése

Az Úr Varáhadéva megjelenése

Szombaton ünnepeltük az Úr Krisna egyik korábbi megjelenését, amikor Varáha formáját magára öltve megvédelmezte a Földanyát és elpusztította Hiranyáksa démont.

Lemondásainak eredményeként Hiranyáksa (magyar hangja Dharmarání) azt az áldást kapta Brahmától (Kavirádzsa játssza ezt a szerepet), hogy az univerzum lakói közül senki sem lesz képes legyőzni őt. Emiatt nagy büszkén kihívott mindenkit, még a vizek idős félistenét, Varunát (azaz Rádhá-lílát) is. Azt a javaslatot kapta, hogy küzdjön meg inkább a Legfelsőbb Úrral, ha méltó ellenfélre vágyik.

Ekkor Hiranyáksa éppen összetalálkozott a szent Nárada Munival (Tulaszi játszotta e szerepet), aki megmutatta neki, hogy merre találja az Úr Varáhát (Bradzsa-móhana bújt a vadkan jelmezbe). A démon hamarosan rátalált végső ellenfelére, s hatalmas küzdelem alakult ki közöttük.

Eközben Tulaszí a védikus szentírások gyöngyszeméből, a Srímad-Bhágavatamból olvasta fel a csata leírását. Szemünk előtt elevenedett meg a gigászi küzdelem, amiben egyszer Hiranyáksa, egyszer az Úr Varáha ejti ki kezéből a buzogányát, aztán a felé száguldó háromágú szigonyt az Úr könnyedén darabokra vágja a korong-fegyverével, a csakrájával.

A legvégén egy kézitusa kezdődik, minek során az Úr Varáha könnyedén fültövön vágja a démont, mire az kileheli a lelkét. A Brahmá vezette félistenek ekkor csodálatos imákkal magasztalják a Legfelsőbb Személyt, amiért helyre állította az univerzum rendjét.

Aki szeretné e történet részleteit elolvasni, az a Srímad-Bhágavatam harmadik énekében találja meg annak részletes leírását.


3 hozzászólás  
Krisna-völgy » Blog Archive » Színielőadás: Varáhadéva győzelme writes:
február 10th, 2012 at 12:46

[…] Forrás és folytatás: oktatas.krisnavolgy.hu […]

Gaura Gopal das writes:
február 11th, 2012 at 17:18

Hare Krisna! Nagyon köszönöm az izgalmas beszámolót! Szinte láttam magam előtt ezt a semmihez nem hasonlítható kézitusát. 🙂 Bár nem szép tulajdonság, de irigylésre méltó ezeknek a gyerekeknek a helyzete és a gyerekkoruk. Remélem, ez a képzés sokat segít majd nekik az életük későbbi szakaszában, amikor majd maguk rendelkeznek az életük felett.

Tulasi Krisna d.d. writes:
február 11th, 2012 at 19:55

“TÖKJÓ” ez a tökbuzogány. Nagyon ügyesek vagytok,hogy ilyen egyszerűen megoldottátok a hiteles Varáhadévás jelenetet. Haré Krisna Így tovább

Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa