Cserépkályha-építés ovisoknak
Cserépkályha-építés ovisoknak

Az ovisaink elég korán kitanulták a cserépkályha-építő szakmát. 🙂

Krisna-völgyben mindenhol fával fűtünk. Az egyik lakóházban elromlott a cserépkályha, ami téli időben sok bosszúságot okozott az ott lakó házaspárnak. Az ovisok viszont nagyon örültek ennek, mert így alkalmuk nyílt részt venni egy gyorsított cserépkályha-építő tanfolyamon. Az egész óvoda átvonult, hogy eltanulja a szükséges mesterfogásokat.

A kályhás mesteremberünk jó óvó-bácsinak bizonyult, kedvesen okította a kicsiket a szakma titkaira. Megnézhettük, milyen az agyag, amivel összeragasztják a csempéket. Megtudtuk, hogy az 1700-as években még kicsi méretű csempéket is készítettek a kályhákhoz. A mai cserépkályhák ősét a 12-13. században német és svájci mesteremberek folyamatos kísérletezés eredményeképpen építették fel először. Kezdetben a többcélú kemencékhez hasonlóan agyagból készült kályhák falára cseréptányérokat tapasztottak, ami jobban megtartotta a meleget, és ezzel növelték a fűtőteljesítményt. Később külön erre a célra kifejlesztett kályhaszemekből – amelyek a mai égetett kerámiából készült kályhacsempék elődei voltak – építették a kályhákat. Hallatlan népszerűsége következtében hihetetlenül gazdag forma- és színvilága alakult ki a cserépkályháknak és a kandallóknak.

Miután megtekintettük a cserépkályha-építés titkait, rögtön kitaláltuk, hogy az ovisok gyakorlati vizsgáját nyáron a kertben fogjuk megrendezni. 🙂