Dipavali
Dipavali

A hős majomkatonák idén is részt vettek az Úr Rāmacandra visszatérésének megünneplésében.

Hanumān a nagy tábornokokkal (Sugrīva, Nīla, Aṅgada és Jāmbavān) és a többi majomharcosokkal együtt hatalmas kiáltásokkal közelítették meg Ayodhyā (Krisna-völgy) lakóházait, hogy az Úr Rāmacandra érkezésére finomabbnál finomabb ételeket gyűjtsenek össze. Bekopogtak az ajtókon és szívhez szóló versikéjük hallatán mindenki boldogan hozta az Úr Rāma tiszteletére, amit csak talált.

Az utolsó házak egyikénél azonban két szörnyűséges démon jelent meg, akik be akarták szennyezni az Úr Rāmának gyűjtött ételeket! Habár méretre éppen kétszer akkorák voltak, mint a majmok, ám a hős sereg Hanumān vezetésével egy kisebb csatában diadalt aratott a támadók felett. A veszélyek elhárultak, s mindenki boldogan fogadhatta az Úr Rāmát.

A fáklyák és a mécsesek lobogó fénye által övezett úton vidám kīrtanával kísértük egészen Ayodhyāig az Úr Rāmát, Sītā-devīt, Lakṣmanát és Hanumānt. Eközben több helyen is megállt a Puṣpaka (repülő szekér), hogy újabb felajánlásokat fogadjon el az Úr Rāma hazatérésének tiszteletére. Megérkezésük után ārati ceremóniával majd az összegyűjtött ételek felajánlásával ünnepeltük a hosszú száműzetésből visszatérő Urat és társait. A végén az ételfelajánlás maradékait a hős majomharcosok bátran leküzdötték. 🙂

Leave a Comment