»
S
I
D
E
B
A
R
«
Droṇa-tábor Krisna-völgyben
2016 06 27 by premamoya
Droṇa-tábor

Droṇa-tábor

Néhány általános iskolás fiú lelkes szüleinek összefogása révén idén nyáron sikeresen lezajlott a Droṇa-tábor Krisna-völgyben!

A Droṇa-tábor ötlete arra alapul, hogy adjon egy kis lehetőséget az általános iskolás fiúknak nyáron belekóstolni a szerzetestanulók (brahmacārīk) életének mindennapjaiba, s ezáltal önállóbbak és önfenntartóbbak legyenek.

Izgatottan összegyűltek a táborozni vágyó fiúk (és ovis öccseik) apukáikkal együtt, és felolvasták Droṇa tábornok levelét, melyben a hős tanító átadott számukra néhány fontos együttműködési szabályt. Az egyik például arról szólt, hogyan rendeljük alá egyéni vágyainkat a Legfelsőbb Úrénak, valamint a tábor közösségének. Ezekre a jó tanácsokra szükség lesz e három nap során.

A fiúk a Tehénvédelmi Központ mellett jelölték ki a táborhelyüket, ahol a zászló felállítása volt az első mozzanat. Ezután elkezdődhetett a sátortábor felállítása. Eközben néhány földbe vájt téglával elkészült a szabadtéri tűzhely is. Ahhoz, hogy legyen mit megsütni a tűzön, először elmentek a tehenészetbe a teheneket kihajtani és legeltetni. Ezért a munkáért cserébe kaptak lisztet és tejet. Aztán elmentek a kertészetbe zöldborsót szedni, amiért kaptak egy részt abból fizetségként, meg mellé egy kis burgonyát is. Így hát elkezdődhetett a főzés. A lisztből lepényeket nyújtottak, amit a forró vaslapon megsütöttek. Eközben a többi alapanyagból rövidesen elkészült a zöldborsós, burgonyás, sajtos zöldségétel (sabjī).

Ebéd után a következő kaland a harcművészetek, azon belül is az íjászkodás gyakorlása volt! Álló helyzetből, vagy akár guggolva is képesek voltak eltalálni a céltáblákat. Íjuk szinte folyamatosan repítette a hegyes nyílvesszők felhőit. A harcászati edzés után jól esett egy kis fürdés, amit sikerült egy kis dagonyázással is egybe kötni. Az első délután végén a bivalykürt hangja jelezte a közelgő takarodót.

Másnap hajnali 4 órakor keltek a szerzetestanulók, hogy a tegnapról a Nap sugarai által meglangyosított vízzel lefürödve, tiszta ruhát véve részt vegyenek a templomi szertartáson és utána a csendes meditáción. A második nap a délelőtti munka a nemrégiben született boci gondozását és futtatását jelentette. A délutáni kaland a Yamunā folyó feletti kötélpályán való átkelés volt. Hangos csobbanás jelezte, amikor egyik-másik gyerkőc belepottyant a langyos hullámok közé.

Hamarosan eljött a harmadik, egyben az utolsó nap, amikor a kalandvágyó csapat tagjai lebontották a táborhelyüket. Utoljára még egy jót íjászkodtak, és végül elbúcsúztak egymástól, hogy anyukáiknak lelkesen elmeséljék a Droṇa-tábor csodálatos élményeit. 🙂

 

 


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa