Drona-tábor
Drona-tábor

Idén rendeztük meg a harmadik Droṇa-tábort, amin ezúttal már 25 gyermek vett részt!

A tábor az eddigieknél hosszabb, immár 5 napos volt. A középpontban ezúttal nem az íj és a nyílvesszők, hanem a tűz állt. A napi lelki gyakorlatok és a többi napi rutin után megtanultunk többféle módon is tüzet gyújtani:

  • indián módra (ennek lényege, hogy a tűz egy gödörben ég, egy oldalról ásott nyíláson kapja a levegőt. Ha már egyszer beindult, szinte nincs füstje és közvetlenül mellé is oda lehet ülni, mert oldalra nem sugároz hőt, ami a főzésnél egy nagy előny.)
  • tűzgyújtás szikráztatóval
  • tűzgyújtás kovakővel
  • nedves, valamint nyers fával (erre a tudományra a sors tanított bennünket, ugyanis az első két nap során lezúduló csapadék a fakészletünk egy részét eláztatta.)
  • S amikor már azt hittük, hogy tűzgyújtásból tudunk valamit, a természet küldte a következő leckét: tűzgyújtás esőben.

A tüzet arra használtuk, hogy megfőzzük azt, amit fel tudtunk ajánlani az Isteni Párnak: tejet forraltunk, amit a tábori tehéntől, Rādhikātól fejtünk. Reggelit, ebédet és vacsorát készítettünk valamint megtanultunk botkenyeret sütni. Egy előrelépés volt az eddigiekhez képest, hogy a tábori ételek felét már a gyerekek készítették.

A tábor csúcspontja az volt, amikor Śrīla Śivarāma Swami Mahārāja kétszer is kitüntette figyelmével a csapatunkat. Elfogadta erdei virágfüzéreinket, és sokat mesélt nekünk például Kṛṣṇa és Balarāma iskolai időszakáról.

Ezen túl tanultunk még prāṇāyāma gyakorlatokat Lokabandhu prabhutól, bűvész mutatványokat Lala prabhutól, megnéztük, hogyan ébresztik és öltöztetik fel hajnalban Śrīla Prabhupādát és Govinda Hari prabhutól izgalmas saṅkīrtana-történeteket hallgattunk.

Voltak emlékezetes kalandjaink, mint például az éjszakai viharok, sok mindent tanultunk, de a legnagyobb élmények kétségkívül a hatalmas fürdőzések voltak Yamunā devī szent vizében.

Jövőre folytatjuk …

Leave a Comment