»
S
I
D
E
B
A
R
«
Ecsenyi Hagyományörzők: “Tutyisok”
2010 12 04 by premamoya

Ecsenyi HagyományőrzőkÉvek óta nagyon jó kapcsolatban vagyunk az Ecsenyi Hagyományőrzőkkel, akik ezúttal nem az aratófesztiválunkra látogattak el, hanem az iskolába hívtuk meg őket, hogy bemutassák a falusi élet téli teendőit.

Régen télidőben az emberek a fonóban gyűltek össze (mi pedig most a tornateremben :-)), hogy elkészítsék a természet adta alapanyagokból a ruhájukat, a cipőjüket és egyéb használati eszközeiket. Az Ecsenyi Hagyományőrzők vezetője, Mályi Péter bácsi és segítői berendezték mindenféle érdekes eszközzel (rokka, tiloló, stb.) a tornatermet, és egytől-egyig megmutatták, hogyan lehet ezeket használni.

Példaként a tutyi (vászontalpú otthoni lábbeli) elkészítésének egyes fázisait kísérhettük nyomon. Megtudtuk, hogyan lehet a kender rostjaiból szálat sodorni és a rokkával felcsévélni, hogyan lehet ebből a szálból a tutyi talpának való erős vásznat megszőni, hogyan lehet a birka gyapjújából szálat készíteni, abból pedig a tutyi felsőrészét, vagy akár téli zoknit kötni, hogyan készül a fapapucs és még számtalan más használati eszköz.

Természetesen kipróbálhattuk az egyes berendezéseket, s kiderült, hogy ezekhez kell némi ügyesség is, mivel a rokkát csak jó ritmusérzékkel lehet hajtani. Eközben Liszka néninek annyira megtetszettek az indiai minták, hogy gyorsan fel is próbált egy szép kék szárit.

A végén pedig a bemutatott tutyik közül a legszebbekből tudtunk vásárolni magunknak. Reméljük a következő tutyit már saját magunk fogjuk elkészíteni. 🙂


1 hozzászólás  
Krisna-völgy » Blog Archive » Nálunk jártak az Ecsenyi “Tutyisok” writes:
december 7th, 2010 at 12:28

[…] és folytatás: Ökoiskolai blog var a2a_config = a2a_config || {}; a2a_localize = { Share: "Share", Save: "Save", Subscribe: […]

Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa