Egészségnap
Egészségnap

Meghívást kaptunk az öreglaki általános iskolától, hogy az Egészségnap alkalmából tartsunk előadást a gyógynövényekről.

Vrajesvari matajit kértük fel erre a feladatra, mivel nagyon jól ismeri ezt a területet. Összegyűjtött néhány olyan gyógynövényt, melyek még most is elérhetőek. Kb. 35 gyermek figyelte feszült figyelemmel, hogy melyiket mikor kell szedni, hogyan kell felhasználni és milyen gyógyhatásai vannak. Ezután megfoghatták, megszagolhatták, vagy amelyik ehető volt, azt meg is kóstolhatták.

Így került bemutatásra a gyermekláncfű, a fekete nadálytő, a vörös here virága, a csipkebogyó, a kapor, a fehér- és a sárgarépa zöldje, a menta, a zsálya, a papsajt, a mályva, a csalán, és még sok másik növény. Közösen megbeszélték, hogy melyiknek mi a haszna és milyen rendellenességet gyógyít. Érintették azt is, hogy kisebb betegségeknél miért célszerűbb előbb a gyógynövényekkel kezdeni, nem pedig a kemikáliákból készült gyógyszerekkel.

Szó esett még a tisztítókúrákról, a klorofil tartalmú növények áldásos hatásairól, emellett a gyerekek gyógynövényekről készült könyvekkel is megismerkedhettek. Vrajesvari mataji elmondta a pitypangszár saláta receptjét, amit az egyik lelkes kisfiú megígért, hogy ki is próbálja. Végül megkóstolhatták a Krisna-völgyi hársfavirágból készült finom gyógyteát.

 

Leave a Comment