»
S
I
D
E
B
A
R
«
Egy napunk – Matematika felmérő
2012 06 20 by premamoya
Matematika felmérő

Matematika felmérő

Az év végéhez közeledve minden iskolában gyakoriak a felmérők. Egy érdekes fejlesztést szeretnénk bemutatni, amit a matematika tantárgy kapcsán kezdtünk el alkalmazni.

Az a tapasztalatunk, hogy a mai általános iskolai oktatási rendszer sokszor nem életszerű, s részproblémákat meg tudunk oldani, de összetett feladatokat már nem.

Az ötlet kidolgozója Dvaipáyana dász (Gyöngyösi László), aki matematika szakos tanárunk. A célja az volt, hogy olyan életszerű problémákat állítson egy-egy felmérő kapcsán a gyerekek elé, amik fejlesztik a komplex gondolkodásukat és az általános feladatmegoldó képességüket.

Például nézzük meg az 5-dik osztályosok legutóbbi matematika felmérőjét!

1. Feladat: Víztárolót kell építened a tehenészetünk újonnan épült szárnya mellé. Úgy tervezed, hogy egy 4m * 5m –es területen ásatsz egy 3m mély gödröt.

1, Mennyibe időbe és pénzbe kerül a földmunka?

szükséges információk:

  • 1 m3 földet egy markoló kb. 4 perc alatt ás ki.
  • A markoló óradíja 8.000 Ft

2. Feladat: Van már a környéken egy ásott kút, úgyhogy arra gondoltál, majd annak a vizével fogod feltöltetni a víztárolót.  Nem akarod tele tölteni, csak a  4/5 részét. Hány napig fogod tölteni a tározót, ha a kút vízhozama 12 hl/nap?

Ahhoz, hogy ezt a két feladatot meg tudjuk oldani, először is alkalmazni kell a félév során tanult térfogatszámítást. Ezután egy szorzással meghatározható a kiásás ideje percben, valamint egy órára átváltás után a végleges időtartam órában. Ezután egy újabb szorzás adja a kifizetendő óradíjat.

A második feladat a törtszámok alkalmazását igényeli, valamint a hektoliter kapcsán az űrmérték ismeretét is.

Ha jól megnézzük, akkor e két feladat megoldásához először meg kellett érteni a problémát, majd alkalmazni kellett két új és több régebbi ismeretanyagot is megfelelő sorrendben egymás után elvégezve azokat.

Ugyanezeket a feladatokat fel lehetett volna adni részenként is, de akkor nem alakul ki a komplex probléma részekre bontásának analitikus képessége, amire pedig a hétköznapok során lépten-nyomon szükségünk van.


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa