Tehén Nap
Tehén Nap

A Krisna-völgyi és a budapesti általános iskolásaink közösen részt vettek egy nagyon eseménydús  Tehén Napon!

A hajnali szertartáson (maṅgala-ārati) való részvétellel indult a Tehén Nap az általános iskolásainknak. A reggeli után összegyűltünk a Tehénvédelmi Központ előtt, ahol a fiúkat az ökrészek, a lányokat pedig a tehenészek csoportokba osztották. Ezután  az egyes csoportok elindultak a különböző helyszínekre.

Az első fiúcsapat a legelőről az ökrök behajtását tanulta, majd a vályúnál megitatták a csordát. A másik csapat fiú az idős ökrök karámját rakta rendbe. A lányok eközben a karámokból kihajtották a legelőre a teheneket, ami az egyik kis boci rendetlenkedése miatt először bizony nem is volt olyan egyszerű! A harmadik fiúcsapat ezután a tehénkarámból elkezdte talicskákkal kihordani a trágyát, amiből tehénlepények készültek. Ezeket a nap majd megszárítja és kiválóan használhatóak tűzifa helyett a főzésnél.

Ezután következett az ökrök befogása a járomba és a vontatócsomó kötésének megtanulása. A fiúk nagyon ügyesen hajtották az ökrös szekereket. Eközben a lányok elkezdték kitakarítani a tehénistállót. Felseperték a padlót és a külső járdát, valamint megtisztították az istállót.

A tízórai szünet után egy másik fiú csapatok folytatta a tehénlepények szárítását és végül jó sokat sikerült legyártaniuk. A lányok eközben visszaterelték a teheneket a legelőkről, majd a két kis bocit kihozták a tehénkarám mellé. A Sopha nevű boci szeretetében fel akarta falni a lányok ruháját. 🙂 Az egyik fiúcsapat eközben egy izgalmas feladatot teljesített. Bemásztak az ökrök közé és kitakarították a jászolokat. Ehhez persze ostorokkal felfegyverzett védelmet is kellett szervezni. A lányok ezután még megtanultak tehenész-csomót kötni, amit egy izgalmas versenyben ki is próbáltak. A fiúk egy része eközben villanypásztor telepített, a másik fele pedig kipróbálta az erejét a csicseriborsó őrlésében.

Az utolsó feladatot, a fejést már minden gyerek közösen tanulta. Mivel nem volt olyan tehén, akit meg lehetett volna fejni, ezért egy boci-cumin gyakoroltak. Az ebéd pedig Krisna-völgyi alapanyagokból készült pizza volt, ami mindenkinek nagyon ízlett! Nagyon sok hasznos dolgot tanultunk ezen a mai Tehenész Napon! 🙂

 

 

Leave a Comment