Zarándoktábor
Zarándoktábor

A Bhaktivedānta Hittudományi Főiskola másodéves teológusainak Krisna-völgyi zarándoktábora idén is nagyon jól sikerült!

Voltak olyan hallgatók, akik tavaly már egyszer belekóstoltak a Krisna-völgyi szent helyeken való elmélyülés nektárjába, és idén sem tudták kihagyni. Szerdán a megérkezés után mindenki elfoglalta előbb a szálláshelyét, majd az ebéd után áttekintettük a Krisna-völgyi szent helyek kialakulásának történetét. Az előadás után körbesétáltunk azokon a helyeken, ahol az elkövetkező napokban kalandozni fogunk. Közben ráébredtünk, hogy mostantól egy másik dimenzióban fogunk létezni, és ezért kicsit másképpen kell szemlélnünk mindent. Amit eddig terménytárolónak hittünk, arról kiderült, hogy az a Govardhana-hegy barlangja; amit tehenészetnek gondoltunk eddig, az Nanda Mahārāja lakhelyévé változott át; s amit lakóházaknak véltünk, azok Vrindāvana fő templomai és az egykor itt élt szentek emlékhelyei lettek.

Csütörtök reggel az Úr Kṛṣṇa megjelenési helyén, Mathurában kezdtük a zarándoklatunkat (parikramát). Bemutattunk egy imádatot az Úr lakhelyének és a Yamunā-folyónak, s azzal a lelki vággyal helyeztük a vízre a szeretet virágait, hogy ezáltal bárcsak mindannyian közelebb tudjunk lépni az Úrhoz. Meghallgattuk Mathurā történetét, majd végigjártuk a főbb szent helyeit. Hallottunk arról, hogyan pusztította el az Úr Kṛṣṇa a félelmetes Kuvalayāpīḍa elefántot, a gonosz Kaṁsát és birkózóit. Janmasthānában meghallgattuk az Úr Kṛṣṇa megjelenésének csodálatos történetét. Délután Vasudeva nyomdokait követve Gokulába mentünk, ahol az Úr Kṛṣṇa kisgyermekként bemutatott kedvteléseinek nektárjában merültünk el. Este a Yamunā-folyó lágy hullámaiban lubickoltak a prabhuk.

Pénteken Varṣāṇā szent helyein kalandoztunk, ahol Rādhārāṇī kislányként nevelkedett. Hatalmas kacagások közepette eljátszottuk azt a kedvtelést, amikor Kṛṣṇa vámot akar szedni a gopīktól (tehénpásztorlányoktól), ḍe a  gopák (tehénpásztorfiúk) kénytelenek voltak megfutamodni. Madhumaṅgalát a gopīk kikötözik egy fához. Egy idő után Kṛṣṇa jön, hogy eszes érveivel kiszabadítsa barátját és rávegye a lányokat, hogy édes laḍḍukkal kérjenek bocsánatot a sértésük miatt. Meghallgattuk a környékbeli hegyek izgalmas történeteit, és végül a sárga-tónál (Pili-pukur) lévő kalandokat. Délután Nandagrāmába vezetett az utunk, s körbejártuk a főbb helyszíneit. Rögtönzött színdarabként eljátszottuk Yaśodā-tavánál a 4 szörnyegethez, a haukhoz kapcsolódó vidám történetet. Este a mātājīk mentek a Yamunāra úszni.

Szombaton reggel meglepődve láttuk, hogy Rādhe-Śyāma a “Yamunás” ruhájukat öltötték magukra, utalva a parikramánkra. Először Śaṅkhacūda felszabadítását adtuk elő, majd a Yamunā-folyó mellett érintettük az Úr Balarāma kedvenc helyeit. Pralambhāsura elpusztításáról és a tehénpásztorfiúk elrablásáról is hallhattunk. Ezután következett Aghāsura felszabadítása, majd Kāliya megleckéztetésének története. A délelőtt utolsó állomása Bhramara-ghāṭáig és Keśi-ghāṭa volt, ahol a démonok felszabadítását rajzokként  is megelevenítették a hallgatók. Délután a Govardhana-hegy bejárása következett. Meghallhattuk a Govardhana-hegy megjelenésének és imádatának történetét, valamint azt, hogyan emelte fel azt az Úr Kṛṣṇa a pusztító esővel szemben és tartotta hét napon át az ujja hegyén. Utunk utolsó állomása az univerzum legszentebb tavai, a Rādhā-kuṇḍa és a Śyāma-kuṇḍa voltak.

Vasárnap indulás előtt Aṣṭa-sakhī mātājī meglepett minket egy tálca mahā-prasādammal! Rang-mahal pavilonnál érintettük a rāsa-tánc magasztos történetét. Ezután a lakóházak felé vettük utunkat, ahol rájöttünk, hogy ezek valójában templomok és korábbi ācāryák (tanítók) emlékhelyei. Rūpa Gosvāmī emlékhelyénél lakik Aṣṭa-sakhī mātājī, akik addigra éppen hazaért és a kert édes fügéivel látott vendégül minket. Legvégén Śrīla Prabhupāda samādhijánál megköszöntük, hogy elhozta nekünk a Kṛṣṇa-tudatot, s most itt lehettünk. Ezután következett a kvíz, ami az eddigi napok “tananyagát” elevenítette fel vidám, játékos formában. Felejthetetlen élmények voltak, s mindannyiunk szívét elrabolta Rādhā-Śyāmasundara, és csodálatos kedvteléseikkel gazdagon ékesített gyönyörű lakhelyük, Új-Vraja-dhāma. 🙂

Leave a Comment