Zarándoktábor
Zarándoktábor

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola másodéves teológusai az idei évben is részt vettek egy 5 napos zarándoktáborban.

E néhány nap alatt Krisna-völgynek a szakrális dimenziójába léphettek be a hallgatók. A több, mint 600 szent hely közül csak a legismertebbeket látogattuk meg. A szerdai érkezés és ebéd után körbesétáltunk és a feltérképeztük magunknak azokat a főbb helyeket, ahol kalandozni fogunk.

Csütörtök reggel esett az eső, ezért a könyvtárban telepedtünk le, és a szent helyekről készült térképek segítségével elmében zarándokoltunk, miközben ugyanúgy meghallgattuk az adott helyszínhez kapcsolódó kedvtelést. Ezt a módszert bárki gyakorolhatja, aki fizikai szinten nincs jelen e szent helyen, meditációjában mégis körbejárhatja e helyeket, bármilyen távol is legyen innét. Délutánra elállt az eső, és folytattuk zarándoklatunkat Gókulában, ahol az Úr Krisna kisgyermekkori kedvteléseit végezte. Innen Kuruksétra szent mezejét érintve jutottunk el Naimisáranya erdejébe, ahol a legfőbb szentírásunk, a Srímad-Bhágavatam hangzott el 5.000 éve.

Pénteken délelőtt Varsánába mentünk, ahol Rádhárání töltötte zsenge ifjúságát. Megmásztuk mind az öt hegyet, meghallgattuk az oda kapcsolódó kedvteléseket. Ezután eljátszottunk egy rögtönzött színdarabot, amely a Pilu-pukur nevű szent tóhoz kötődik. Egyszer Rádhárání az egész tavat arany színűre festette a szívében lévő szeretete által. Amikor nem sokkal ezután Krisna ideért, csodálatos  lelki eksztázist élve át megfürdött Rádhá szeretetének tavában. A színdarab után a szívünk tisztításával együtt néhány gyomot is eltávolítottunk a zarándokhelyről. Délután az Úr Krisna ifjúkori kedvteléseinek színhelyét jelentő Nandagrámát látogattuk meg. Mivel itt laknak Nanda Mahárádzsa tehenei, ezért nem meglepő, hogy részt vehettünk az ökrök kihajtásában, ami komoly élményt jelentett a zarándokoknak.

Szombaton délelőtt a Jamuná folyó partján lévő kedvtelések helyszíneit érintettük, délután pedig a Góvardhana-hegy körül zarándokoltunk, aminek része a Krisna-völgyi templom számtalan szent helyének bemutatása is. Itt minden lépésnél egy újabb történet várt ránk, de sajnos csak egy része fért bele az időnkbe.

Vasárnap ünnepeltük az Úr Balaráma megjelenési napját, s a reggeli templomi leckét Sivaráma Mahárádzsa adta. Utána Lílásuka prabhutól meghallgattunk egy előadást, majd elindultunk Vrindávana falu lakóházai közé, hogy a főbb templomokat és a nagy szentek itteni emlékhelyeit meglátogassuk. Az egyik szent helyen egy kismadarat is megmentettünk, hogy idő előtt elhagyja a testét. Délben egy ízletes lakomával törtük meg a fél napos böjtöt. Mindannyian úgy láttuk, hogy nagyon csodálatos volt ez a néhány nap, s hogy a szívünkben még mélyebb ragaszkodás ébredt e szent helyek látogatásán és az Úr kedvteléseinek hallgatásán keresztül Srí Krisna és örök társai iránt. 🙂

 

Leave a Comment