Gopi-tábor
Gopī-tábor

Mivel a gopīk tehénpásztorlányok, ezért egy héten át minden a tehenek körül zajlott az általános iskolás lányok számára a Gopī-táborban.

Legelőször egy munkavédelmi oktatáson vettek részt, hogy ne érjék őket balesetek a fejés és a legeltetés közben. Még azt is megtanulták, hogy az istállóban a legyek miatt ott repdeső sok fecskét  nem szabad felfelé tátott szájjal bámulni. 🙂
 
A lányok napi programja a tehenészetben kezdődött, ahol vagy az istállót takarították, vagy kiterelték a teheneket legelni, vagy éppen villanypásztort segítettek telepíteni a tehenészeknek. Eközben persze sok tudnivalót megtudtak a tehénanyákról. Például azt, hogy az ökrökkel könnyebb bánni, mert szabályozottabbak, egyszerűbb az elméjük, mint a teheneké. (Ha valaki párhuzamot vélne látni a tehenek és emberek között, az csak a véletlen műve lehet :-))
 
A tízórai elfogyasztása után különböző tradicionális édességeket tanultak elkészíteni: sandesát, barphit (ejtsd: börfit), rasagulát és rabrit. Végezetül felajánlottak az Úr Krisnának az oltáron, majd megkóstolták a végeredményt. Természetesen ezt merő kötelességből tették, nem pedig falánkságból. 🙂
Amiatt, hogy gyakorolják a mások iránti jóindulatot is, a többi finomságot szétosztották a leendő elsősök, vagy a fiú évfolyamtársaik között. 
Sivarāma Svāmī is kapott a felajánlásokból, és a minőség-ellenőrzésen jó eredménnyel átmentek. Elmondása szerint a sáfrányos rasagula olyan édesre sikerült, hogy az eksztázistól égnek állt tőle a sikhája (hajtincse) 🙂
 
Mivel a tehénpásztorok a védikus társadalomban a vaisya osztályhoz tartoznak, ezért a középiskolás Tulasī tolmácsolásában hallhattak a vaisyák kötelességeiről és megfelelő jelleméről is. A vaisyák a tehénvédelem, földművelés és a kereskedés tevékenységeit űzik, ezért a megmaradt portékáikat árusították is Krisna-völgyben.
 
Már csak két darab édességet kellett volna eladniuk, amikor hirtelen vámszedőkkel találkoztak csakúgy, mint az Úr Krisna kedvteléseiben szokott történni. Addig nem akarták útjukra engedni a kis gopīkat, amíg nem fizettek nekik vámot édességek formájában. Hogy ezek a vámszedők kísértetiesen hasonlítottak azokra a fiúkra, akik az iskolástársaik, az megint csak a véletlen számlájára írható.:-)
 
A kis gopīk elmondása szerint a hajnali fejés és a tehenek kihajtása volt a legkedveltebb tevékenységük a tábor során, pedig megtörtént, hogy a tehenek egész másfelé mentek, mint kellett volna! Az volt a legizgalmasabb, amikor a nyakig érő gazból kellett őket kihajtani! 
Jövőre szeretnék, ha ez a tábor tovább tartana sok-sok legeltetéssel és fejéssel!

Leave a Comment