Hamulúg készítése
Hamulúg készítése

Az általános iskolánkban a legutóbbi Ügyes kezek órákon a hamulúg készítése volt a téma. Először elolvastuk, hogyan lehet a fahamuból lúgot készíteni, aztán elindultunk a pincébe…

Mivel iskolánk teljes fűtési igényét megújuló energiával, fafűtéssel  állítjuk elő, ezért lementünk a kazánhoz és a fehér fahamuból kilapátoltak a gyerekek egy jókora adagot. Kiszitáltunk belőle néhány apróbb elszenesedett fadarabot, majd a fahamura ráöntöttünk egy fazéknyi vizet, alaposan megkevergettük, majd néhány napra magára hagytuk. Aztán visszamentünk a tanterembe, hogy a hamulúg számára otthonról hozott üvegedényeket feldíszítsük.

A következő Ügyes kezek órán a díszes üvegedényeket címkékkel láttuk el, majd megnéztük, hogy e pár nap alatt mi lett a hamuból. Első pillantásra semmi nem látszott rajta, nem volt különleges szaga, azonban a tapintása síkos, csúszós lett. A fahamus víz időközben hamulúggá változott át, amit a háztartásban mosogatáshoz, mosáshoz és takarításhoz tudunk használni.

A hamulúg előnye elsődlegesen az, hogy a mai mosóporokkal ellentétben sokkal kevésbé terheli meg a környezetünket, s emellett még teljesen ingyen jutunk hozzá a kályhákból.

A fahamut egyébként nem csak hamulúg készítésére lehet felhasználni, hanem a fenyőfélék alatt a talaj savasságát  ellensúlyozni lehet vele. Ezen kívül a kertben a levéltetvek, a pajzstetvek, a csigák és a hernyók ellen is jól használhatjuk.

9 Thoughts to “Hamulúg készítése”

 1. Réka

  És honnan lehet tudni, hogy mennyire lett tömény? Mennyire szedi szét az ember kezét?

 2. Mes

  Mivel szűrtétek le?

 3. Magdolna Mária

  Goranga!
  Felkeltette az érdeklődésemet a hamulúg. Néhány kérdés felmerült bennem. Hogyan kell adagolni a vizet és a hamut? Az elkészült lúgból mennyi kell egy átlagos (kb. 5 kg ruha) mosáshoz (mosógépben)? Bármilyen textília bírja? Kímélő mosáshoz is jó? Kézzel is moshatok vele?
  Köszönöm szépen.
  Magdolna Mária

 4. Madhupati dasa

  Kedves lelkesedők,

  Tudni kell a hamulúgról, hogy az káliumkarbonát, ami a vízben ionosan oldódva erős lúgot képez. Ebből következően nem lehet használni olyan ruhaneműeknél, amelyek gyapjúból vagy selyemből vannak, mert ezek nemes egyszerűséggel feloldódnak benne.

  Bátran használható műszálas ruhaneműekhez, pamut, lenvászon anyagokhoz.

  Üdvözlettel:

  Madhupati dasa (Mátyás)

 5. kováts Krisztinka

  ÁLDÁS
  Csatlakozom az előttem szólóhoz, mennyi hamuhoz mennyi víz kell? hány napig kell állni hagyni?
  mosáshoz mennyit használjak, kézi mosásnál mennyire maró hatásu?
  Köszönöm, Krisztinka, [email protected]

 6. premamoya

  Nagyon köszönjük az érdeklődést. Próbálnék válaszolni a kérdésekre.
  Ha a fahamu és a víz aránya 1:5, akkor ez egy erős lúgot fog képezni, amit tetszés szerint lehet hígítani is.
  Még hideg vízzel való elkészítés kapcsán is elegendő 3 nap arra, hogy a lúg kialakuljon.
  A hígítás után kézi mosásnál lehet szabad kézzel mosni, csak érzékenyebb bőrűeknek javasolt gumikesztyű.
  Gépi mosáshoz nem tudok tanácsot adni, mert mi olyat nem használunk.

  Premamoya d.

 7. […] oktatas.krisnavolgy.hu var a2a_config = a2a_config || {}; a2a_localize = { Share: "Share", Save: "Save", Subscribe: […]

 8. Ildikó

  A bejegyzés végén említésre került, hogy a fahamut nagyon jól lehet használni levéltetű ellen is. Ezzel kapcsolatban érdeklődnék, mert sokat küszködök a levéltetvekkel (vérszilván, almafán, rózsán, hortenzián, sőt most már a fehér répa levelén is megjelentek, némely növényen kisebb-nagyobb zöld, némely növényen fekete tetvek). Próbáltam már beáztatott csalán levével is lespriccelni őket, káliszappannal is, sőt szórtam rá fahamut(csak magában, kézzel), de nem igazán láttam jelentős változást.
  Hálás lennék egy kis tanácsért ezzel kapcsolatban. A fahamut milyen formában lehet használni erre a célra?
  Köszönettel!

 9. premamoya

  A fahamu valójában a hangyákat tartja távol (akik a levéltetveket gondozzák, védelmezik), s ezáltal csökkenti a tetvek életben maradási esélyét. A fa törzse köré kell a talajra szórni a hamut. A levéltetvek a mostani csapadékos időben jobban elszaporodnak, de a korosabb növényeknek nem annyira tudnak ártani. Ha nincsen hangyajárás, de tetvek még mindig vannak, akkor tömény kakukkfű főzettel (1 literhez két marok) javasolt permetezni.

Leave a Comment