Iskolai biokert
Iskolai biokert

Itt a magvetések ideje, ezért felkerekedtek a kisdiákjaink is, hogy az ökoiskola biokertjében elültessék néhány zöldségféle magjait.

Miután megfelelően előkészítették a kiskertet, kijelölték az előre megtervezett ágyásokat. Ezek után elkezdődött a legizgalmasabb tevékenység, a magvetés.

A Bhagavd-gítában (14.4) az Úr Krisna azt mondja:

aham bídzsa-pradah pitá – Én vagyok a magot adó Atya

Krisna, az Istenség Legfelsőbb Személyisége az eredeti lelki atyja minden élőlénynek.

Ezúttal gyökérzöldségek és salátafélék különböző magjait ültettünk el. A gyerekek értik, hogy minden magban ott van egy örök lélek, aki korábbi tetteinek eredményeképpen egy ilyen alacsony tudattal bíró retek, sárgarépa, fehérrépa, fejes saláta, rukkola, vagy tépősaláta testébe került.

Minden élőlénynek szüksége van egy anyára is, s így a zöldségek magjait a Földanya méhébe kell elvetnünk. Ha a körülmények megfelelőek, azaz van elég nedvesség, és hő, akkor a magok csírázni kezdenek, gyökeret eresztenek, majd elkezdenek kibújni az éltető napfényre.

Ezért aztán ültetés előtt érdemes előre beáztatni a magokat, s így kevesebbet kell locsolni magvetéskor a földet. Nem szabad túl mélyre sem ültetni azokat, mert akkor nem lesz elég erejük a bennük lévő tápanyagok felhasználása után felszínre törni. erre is érdemes gondolni.

Sikeresen elültettük a fenti növények magjait, s rendszeresen meglocsoljuk, amikor nem elég nedves a földjük. Most pedig reményekkel telve várjuk, hogy mikor dugják ki helyes kis fejecskéiket. 🙂

One Thought to “Iskolai biokert”

  1. […] Forrás és folytatás: Krisna-völgy oktatási blog […]

Leave a Comment