»
S
I
D
E
B
A
R
«
Izgalmas kalandnap
2012 04 27 by premamoya
Izgalmas kalandnap

Izgalmas kalandnap

A Templomi reggeli lecke bejegyzésben már hírt adtunk arról, hogy ehhez kapcsolódóan lesz egy izgalmas Kalandnap. A gyerekek már alig bírták kivárni az időpontját.

Az egész Kalandnapot úgy építettük fel, hogy olyan feladatok legyenek benne, amelyek a reggeli templomi leckék anyagán (Paríksit Mahárádzsa és Sukadéva Gószvámí találkozása) kívül minél több egyéb tantárgyat is magába foglal. A feladatok között volt logikai fejtörő, rejtvény, kvíz és természetesen ügyességi játék is.

A történet úgy indult, hogy Ravi Szandzsiv indiai tudós felkérte Dr. Valkó Péter indológust, hogy az iskolánk tanulóin keresztül végezzenek el Krisna-völgyben egy kutatást. Az első állomás a templomban volt, ahol meghallgattuk Ravi Szandzsiv angol nyelvű üzenetét a  feladatról. Sikerült magyarra fordítani az üzenetet, amiből kiderült, hogy a Gővardhana-hegyen, Uddhava-kundánál lesz a titok első részlete.

Felkerekedtünk, és a Góvardhana-hegyen rövid keresgélés után rábukkantunk az egyik gyümölcsfánál egy rejtvénycsomagra. Megfejtettük a feladványokat, találtunk egy szanszkrit vers-töredéket, s megtudtuk, hogy ezen a szent helyen kapta Paríksit Mahárádzsa azt az utasítást Uddhavától, hogy büntesse meg a bűnös Kalit. A következő kaland az volt, hogy meg kell találni a Kertek Őrzőjét.

Elindultunk hát, s rövidesen rábukkantunk Bála-módaka prabhura, aki elárulta, hogy merre is mehetett Paríksit Mahárádzsa. Varsánában egy íjászati feladat várta a lelkes kis “kalandorokat”. Le kellett lőni íjjal egy konzervdoboz tetejét, s benne egy újabb vers-töredéket találtunk egy levéllel, ami a következő helyszínt fedte fel.

A tehenészet felé vettük utunkat, aminek a kapuján már messziről látszott az újabb kaland-csomag. A feladat az volt, hogy a szent név erejével el kellett űzni a bűnös Kalit, hogy ne tudja bántani a szent teheneket. Itt az égből (de lehet, hogy csak a tehenészet erkélyéről) pottyant le egy újabb levél, hogy merre folytassuk a kutatást.

Rövidesen megtaláltuk Samika Risi vászonra írt üzenetét, amit először hamulúggal meg kellett tisztítanunk a sártól, hogy olvashatóvá váljon. Itt a matematikai ismereteinkre is szükség volt, mert egy adott távolságba és irányba kellett menni, s ott találtunk egy dobozt. Ennek a lakatját azzal a kulccsal tudtuk kinyitni, amit a reggeli templomi leckék során a kirakós képek megfejtése után kaptunk meg jó pár napja. A dobozban egy újabb versrészlet lapult, és a következő állomás helyét is megtudhattuk ott.

Elindultunk a Yamuná folyó felé, hogy megkeressük az utolsó feladványt. A Suka-tála nevű szent helyen (éppen ott, ahol Sukadéva Gószvámí oktatta Paríksit királyt) rá is bukkantunk. Az utolsó verstöredékek is előkerültek, s már csak a dévanágarí írással írt verset kellett latin betűkre átírni.

Ezután már csak annyit kellett tennünk, hogy az iskolában megkerestük a Bhágavatam-puránában az adott vers számát, amit sms-ben el is küldtünk Dr. Valkó Péter indológusnak. Rövid várakozás után jött is a lelkesítő válasz a tudóstól, aki hálásan köszönte a tanulóink gyors és pontos kutatásainak eredményét.


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa