Izgalmas kirándulás
Izgalmas kirándulás

Az idei iskolai kirándulás is nagyon sok izgalmas kalandot hozott és értékes látnivalókkal szolgált mindannyiunk számára. Elsőként Kaposváron a Ramszesz-kiállítást néztük meg. Be kell valljuk, hogy ez nem egy hétköznapi élmény volt!

Azzal kezdődött, hogy a jegypénztárnál először is zseblámpákat kaptunk! Először azt hittük, hogy éppen nem működik a világítás, de aztán kiderült, hogy ránk vár a feladat, hogy egy egyiptomi fáraósír kamráját feltárjuk 😮

A labirintus bejárata után három dimenziós sötétségbe léptünk, miközben a talpunk alatt a sivatag lágy homokját éreztük. Néhány másodperc után szemünk megszokta a félhomályt, és óvatosan elindultunk, hogy feltárjuk a fáraó sírját. Hieroglifáktól díszes oszlopok között lépdeltünk, miközben rengeteg érdekességet hallhattunk kísérőnktől az egyiptomi kultúra részletei felől. Megtudtuk, hogy a napistent ők Ámon-Ré néven tisztelték, s hogy ki is a kutya-fejű, ember testű Anubisz, és ki Ozirisz, valamint Ízisz istennő. Ezek alapján nagyon sok hasonlóságot fedeztünk fel a védikus és az egyiptomi kultúra egyes részletei között. Végül nagyobb nehézségek nélkül feltártuk a fáraó sírkamráját is.

Ezek után ellátogattunk Szennára, ahol a falumúzeumot tekintettük meg. Először a 18. századi református templomba mentünk be, ahol megcsodáltuk az oltárt és a gyönyörű festményeket. A falumúzeum épületei és berendezései jó bepillantást engedtek  az önfenntartó falusi élet egykori mindennapjaiba.

Kirándulásunk harmadik állomása a Patcán található Katica-tanya volt, ahol a tanyasi élet hagyományos látnivalóin túl a teherautót, a traktort és az aratógépet is kipróbálhattunk. Nagy siker volt a Lovagvár, ahol rögtön várvédőkké léptünk elő. A kecskék megetetése és a nyuszik simogatása után jót játszottunk a pajtában berendezett különleges játszótéren. S mivel a pajtán kívül is csalogató játékok kínálták magukat, azokat is sorra ki kellett próbálnunk.

Videó részlet 1.

Videó részlet 2.

Ekkorra már jócskán a nap vége felé járt, s ezért fájó szívvel ugyan, de elindultunk Krisna-völgybe, ahol a szülők már várták csemetéiket. Ez alkalommal otthon az esti mese a gyerekek izgalmas élménybeszámolója volt 🙂

Leave a Comment