»
S
I
D
E
B
A
R
«
Kertészet haladóknak
2012 08 22 by premamoya
Kertészet haladóknak

Kertészet haladóknak

Az önfenntartás tanulása közben a gyerekeink néha olyan titkokat tanulnak el a kertészektől, a tehenészektől, vagy másoktól, amikről még a tanáraiknak, vagy más egyszerűbb halandóknak 🙂 sincs tudomásuk.

Nemrégiben a kertészetben Bála-módaka prabhu a magszigetelés műhelytitkaira tanított meg minket. A tökfélék esetében is könnyen előfordul, hogy ha nem túl messze vannak egymástól a főzőtök, vagy a cukkini különböző fajtáinak ágyásai, akkor a méhecskék és a többi rovar keresztbe porozza a növényeinket. Ekkor a termés gyakran meglepetést okoz azzal, hogy “öszvérek” születnek, a zöld illetve a sárga cukkni foltos lesz, és nem tudjuk a magját jövőre eltenni és újra vetni.

Ez ellen a magszigetelés eljárásával lehet védekezni. Amikor a tökfélék külön bibés és külön porzós virága éppen kezdenék a termékennyé válni, illetve termékenyíteni, akkor csipesszel lezárjuk. Ezt nevezik magszigetelésnek. Másnap pedig sa porzós virágokkal magunk beporozzuk a bibés virágokat. Természetesen a megtermékenyítés után ismét lezárjuk a bibés virágot, hogy ezután se történhessen utólagos beporzás a szél, vagy a rovarok által.


1 hozzászólás  
A kertészkedés műhelytitkai writes:
augusztus 22nd, 2012 at 11:46

[…] A teljes cikk itt olvasható: oktatas.krisnavolgy.hu […]

Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa