Kinek a neveit ismétli Isten?
Kinek a nevein meditál Isten?

Az Úr Krsnának is van imalánca, de vajon ugyanolyan, mint a bhaktáké? Meditációja közben Ő kinek a neveit ismétli?

A választ a Śrīmad-Bhāgavatam (10.35.18-19) adja meg.

Kṛṣṇa most ott áll valahol, s drágakő-füzérén számlálgatja a teheneit. Nyakában tulasī virágfüzért visel, mely kedvese illatát árasztja, s karjával egyik kis szerető tehénpásztor barátja vállát öleli. Amikor fuvoláján játszik és énekel, a muzsika odacsalogatja a fekete őzek feleségeit. Odaóvakodnak Kṛṣṇa, a transzcendentális tulajdonságok óceánja közelébe, s letelepednek Mellé. Akárcsak mi, tehénpásztorlányok, ők is lemondtak már minden reményről, hogy boldogságot találjanak a családi életben.

MAGYARÁZAT:   Śrīla Jīva Gosvāmī elmondja, hogy délutánonként Śrī Kṛṣṇa tiszta ruhába bújt, s a legelőkre ment, hogy hazahívja a teheneket. Śrīla Viśvanātha Cakravartī Ṭhākura a következőket írja Vṛndāvana transzcendentális teheneiről: „A tehenek négyféle színűek lehetnek — fehér, vörös, fekete és sárga —, s mindegyik szín további huszonöt alcsoportra osztható. Összesen tehát száz különféle színt viselnek. Az olyan jellegzetességek, mint például a szantálpép-tilaka szín [tarka], vagy a mṛdaṅga-dob alakú fejforma újabb nyolc csoportot alkotnak. A száznyolc, szín és forma szerint különválasztott csoportba tartozó tehenek megszámlálására Kṛṣṇa egy száznyolc drágakőből álló füzért használ.

Így aztán amikor Kṛṣṇa elkiáltja magát, hogy He, Dhavalī! [az egyik fehér tehén neve], akkor egy egész csapat fehér tehén kezd szaladni Felé, amikor pedig azt mondja: Haṁsī, Candanī, Gaṅgā, Muktā! stb., akkor huszonnégy újabb csapat fehér tehén jön. A vörös tehenek neve többek között Aruṇī, Kuṅkuma, Sarasvatī, a feketéké Śyāmalā, Dhūmalā, Yamunā, a sárgáké pedig Pītā, Piṅgalā, Haritālikā és így tovább. Akiknek tilaka jel van a homlokán, azokat Citritānak, Citra-tilakānak, Dīrgha-tilakānak és Tiryak-tilakānak nevezik, s vannak Mṛdaṅga-mukhī [mṛdaṅga fejű], Siṁha-mukhī [oroszlán fejű] stb. elnevezésű csoportok is.

Amikor a nevüket hallják, a tehenek nyomban sietnek Kṛṣṇához, Ő pedig arra gondol, hogy amikor elérkezik az ideje, hogy hazaterelje őket az erdőből, egyikükről sem szabad megfeledkeznie, így aztán drágakő-füzérén megszámolja őket.”

 

Leave a Comment