Mit olvasson agyerek?
Mit olvasson agyerek?

Ahogy cseperednek a gyerekek, és 6 éves kortól egyre növekszik az érdeklődésük a könyvek olvasása iránt, annál több Krisna-tudatos szülőben vetődik fel az a kérdés: Mit olvasson a gyerek?

Az aggódó kérdésfelvetés gyakran abból fakad, hogy miután a csemetéjük sikeresen elolvastott néhány mesekönyvet, úgy tapasztalják, hogy kifogytak a gyermekük számára ajánlható Krisna-tudatos olvasmányokból. Szerencsére azonban egyre növekszik azon magyar nyelvű, vaisnava kiadványok sora, melyek a kisebbeknek szólnak.

Természetesen először is meg kell nézni, hogy mennyi idős gyermekről van szó, hogy a korosztályának megfelelő olvasnivalót adhassuk a kezébe. A fő szempont azonban az, hogy mi az, ami érdekli. Lehet, hogy egy 10 éves gyermek olyan könyvet szeretne olvasni, ami kisebbeknek való, de ebben ne akadályozzuk, idővel utoléri a kortrsait. A lényeg, hogy élmény legyen neki az olvasás.

Az is előfordulhat, hogy gyermekünk a nagyobbaknak szánt könyvet szeretné olvasni. Ebben az esetben érdemes felhívni a figyelmét arra, nem biztos, hogy mindent érteni fog, s ez ne szegje kedvét az olvasás élményében. Ha úgy érzi jobbnak, bármikor félreteheti későbbre az adott írást.

Az alábbi listával szeretnénk ötleteket adni, hogy milyen egyéb lelki kiadványok érhetők el jelenleg is, amiket bátran olvashatnak a gyermekek. (A BBT, a Lál, a Bhaktivedanta Főiskola és a Krisna-völgyi Iskolai Könyvtár kiadványait külön színekkel jelöltük.)

 • kb. 6 éves kortól ajánlható

Krisna Vrindávanában

Pancsa-tantra (hindu állatmesék erkölcsi tanításai)

A tenger és a kismadár (hindu állatmesék)

Gítá-máhátmya (A Bhagavad-gítá dicsősége)

Krisna minden inkarnáció forrása

 • kb. 8 éves kortól ajánlható

Egy fazék bölcsesség (Történetek a híres Birbalról)

Sríla Prabhupáda élete

Prabhupáda-nektár

Tamala Krisna Gószvámí naplója (Sríla Prabhupáda itteni utolsó kedvteléseiről)

Az Úr Dzsagannátha kedvtelései

Dászó ‘szmi (Indradyumna Szvámí prédikálásáról)

Egy utazó prédikátor naplőja (Indradyumna Szvámí prédikálásáról)

Bhágavata.máhátmya (A Srímad-Bhágavatam dicsősége)

El nem mondott történetek a Rámáyanából

Yamunácsárya élete

Krisna mosolya

Az én hívem nem vész el soha

Indradyumna király története (Az Úr Dzsagannátha megjelenésének története)

Dzsagannátha Rádzsapurában

 • kb. 10 éves kortól ajánlható

Rámájana

Mahábhárata

Bhaktisziddhánta Szaraszvati Thákura: Tanulságos történetek

Krisna-könyv

India rejtett kincse (képes ismeretterjesztő könyv a Krisna-tudatról)

Kérdések és válaszok a Krisna-tudatról (jól segíti a gyerekeket, hogy tudjanak másokat tanítani a Krisna-tudatról)

 • kb. 12 éves kortól ajánlható

Az önmegvalósítás tudománya (Beszélgetések Sríla Prabhupádával a Krisna-tudat érdekes témáiról)

Úton önmagunk felé (Beszélgetések Sríla Prabhupádával a Krisna-tudat érdekes témáiról)

A Srímad-Bhágavatam történetei (A Srímad-Bhágavatam versei nagyon sok csodálatos lelki kedvtelést írnak le, melyeket a gyerekek szívesen olvasnak. A magyarázatok legtöbbször nehezebben érthetőek, de csak a verseket könnyen megérthetik)

Krisna-könyv

A Csaitanja-csaritámrita történetei (Csaitanja Maháprabhu életének történeteit nagyszeretik olvasni a gyerekek. Itt is érdemes csak a versekre szorítkozniuk, a magyarázatokat kihagyva.)

Bengáli vaisnava irodalom tőrténete (Kiemelkedő vaisnava tanítók élete)

 • Kb. 14 éves kortól

Áldozatra születtem (csak lányoknak javasoljuk)

Hazatérés (pávani mátádzsí eltávozásánek története)

Vradzsa-lílá

Reméljük, hogy tudtunk ötleteket adni és segíteni mindenkinek, aki szeretné, hogy gyermeke Krisna-tudatos irodalmat olvasson.

Természetesen akadhatnak még bőven olyan Krisna-tudatos írások, melyek lemaradtak erről a listáról, ezért megkérnénk olvasóinkat, hogy ötleteiket írják meg a Hozzászólások rovatban a fentieken kívüli kiadványok címeivel és kiadójával együtt.

Köszönjük.

5 Thoughts to “Mit olvasson a gyerek?”

 1. […] Mit olvasson a gyerek című bejegyzésünkben utaltunk arra, hogy a Srímad-Bhágavatam ösi szentírásának […]

 2. Kati

  Haribol!

  A gyerekek azért még ugyan úgy elolvassák azokat az irodalmi műveket, kötelező olvasmányokat, amiket a NAT előír? Vagy “kiváltják” a Krisna-tudatos írásokkal? Pedagógusként érdekelne,hogyan tanulnak a farmon vagy a pesti iskolában a gyerekek. Mert van,amit akkor is tudniuk kell,ha mellette a védikus tárgyakkal is foglalkoznak. Biztos vagyok abban,hogy mire ők elvégzik az általános iskolát,minden téren gazdagabbak lesznek,mint a többi gyerek.És ez nagyon,nagyon jó! :)))
  Még egy kérdés… Állami iskolában tanítok,de szeretném,ha a kicsik is hallanának Krisnáról.Hogyan tehetném meg ezt anélkül,hogy bárkinek megsérteném a vallási hovatartozását? Mit javasoltok?

  Gauranga! 🙂
  Kati

 3. premamoya

  A Krisna-völgyi általános iskolánkban természetesen ugyanúgy megtanulnak a gyerekek mindent, amit a NAT előír, mint máshol. Persze amikor olvasást gyakorlunk velük, akkor lehet az egy szentíráson keresztül is tenni. Így egyszerre gyakorolják az olvasást, de tanulmányozzák az ősi védikus írásokat is.A hivatalosan kötelező olvasmányokat persze mi is ugyanúgy vesszük.

  A második kérdésed egy izgalmas témát vet fel. Én is tanítottam állami iskolában, és vigyáztam, hogy ne a vallást tanítsam matematika és fizika helyett. A védikus írások tanítanak minden tudományról: irodalom, történelem, művészetek, matematika, fizika, csillagászat, stb.

  Ha például az adott tantárgyadon keresztül bemutatod a gyerekeknek, hogy más felfogás is létezik a világról, nem csak a materialista megközelítés, és felvázolod a görög-római, vagy a zsidó-keresztény kultúrkör mellett az ősi indiait is, azzal nem sértesz meg vallási hovatartozásában senkit.

  Emellett téged sem vádolhat meg senki elfogultsággal, ha az adott témáról egy általános képet mutatsz be, amiben természetesen egy részt kitölthet a védikus megközelítés.

  Persze amikor a gyerekek tudták rólam, hogy Krisna-hívő vagyok, akkor többször megpróbálták elterelni az óra témáját a vallásra. Ilyenkor azt mondtam, hogy akit érdekel, azzal szívesen beszélek erről iskola után, s visszatértem az órai témánkhoz. Így kiderült, hogy ki az akit tényleg érdekelt a Krisna-tudat, és kik akarták csak elbliccelni az órát 🙂

  Az a lényeg, hogy nem szabad a katedrából szószéket csinálni.

 4. Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

 5. […] korábbi bejegyzésünkhöz (Mit olvasson a gyerek? és A Srimad-Bhagavatam történetei) szeretnénk egy újabb kiegészítéssel szolgálni. Ez […]

Leave a Comment