Hare Krisna kedves Nisa és Anna Veda!

Hát újabb online hét kezdődik.. 

Világi irodalom

Most a védikus drámával ismerkedünk. Jó lenne, ha nemsokára elkezdenétek elolvasni az Indradyumna király történetét, amit Tamála Krisna Goswami írt. Mivel az is egy dráma. 😊 Ha jól emlékszem Nisa már elolvasta. Nem hosszú olvasmány és nagyon élvezetes.

A tankönyvben olvassátok el a komédiáról szóló részt: 231.o. Lenne egy jó kis feladat, ami olyan lenne, hogy magatokat kellene lefotózni és nekem elküldeni. Ez a Tk.232.oldalán található kék feladatok közül az 1.b. Tehát körülbelül hat féle arcot kellene nekem elküldeni. 😊 A másik a 2. feladat, azokat pedig kis videóként kellene elküldeni, ha sikerül.

Amúgy Moliere A fösvény című komédiájával fogunk foglalkozni kicsit, ami nagyon vicces. Fogunk belőle olvasni részleteket, de ha el szeretnétek olvasni az egészet, amíg nem találkozunk, a neten valahol biztos megvan.

Nyelvtan

Anna Vedának külön dokumentumként elküldtem a következő felvételis feladatlapot.  Igazából az egészet 45 perc alatt kellene megoldani, ami még nem megy. Most arra kérlek, hogy mérd az időt, és nagyon koncentráltan dolgozz 45 percig és meglátjuk, hogy meddig jutsz.

Nisa pedig az alábbi feladatokat csináld meg: mf. 133.o./2a, Hej, írás, helyesírás (6.osztályos): 149.o./4 (Elég, ha aláhúzod.), 152.o./ 1. (Az is lehet, hogy beszámozod, és csak a számokat írod oda, ahova kell.) 2a, 155.o./13a, 157.o./4 (Csak húzd alá.) 157.o./7a  (Ezt csak olvasd át, és jegyezd meg mikor lehet használni a határozói igenevet.)

Śrīmad Bhāgavatam

Kérdezzetek meg legalább 5 bhaktát az alábbiakról. Fel is vehetitek, vagy vázlatosan leírhatjátok. (Lehet apu, anyu, családi barát, lehet gyerek is.)

  1. Melyek voltak a legemlékezetesebb és legfontosabb tanítások, amiket az életében kapott? (Lehet egy is.) 2. Kitől kapta ezeket a tanításokat? 3. Milyen hatást gyakoroltak az életére?

Nektek csak innen kell folytatni, csak azért másoltam ide a tetejét is, hogy lássátok, hogy ez a feladat összefügg az előzővel.

Utána jössz te. Te pedig ezekre a kérdésekre válaszolj:

  1. Emlékezz olyan helyzetre, amikor valaki kapott egy tanítást/utasítást! Gondolhatsz egy megtörtént esetre is, ami egy bhaktával történt vagy a szentírásokból ismered. Írd le a helyzetet és azt is, hogy miért volt ez a történet számodra inspiráló.
  2. Próbáld elmagyarázni, hogy milyen volt az adott bhakta hozzáállása, viselkedése, amikor ő kapott egy utasítást és követte azt!
  3. Képzeld azt, hogy valaki új személy, aki még nem annyira ismeri a Krisna-tudatot, azt mondaná neked, hogy: „Miért fontos elfogadni utasítást másoktól? Én tudom, hogy mi a legjobb a számomra.” Hogyan válaszolnál erre?
  4. Kik számodra azok a személyek, akiktől útmutatást szoktál kapni?

Ezekre a kérdésekre válaszoljatok írásban vagy hanganyagként küldjétek el nekem.

Az idősebb bhakták tanácsai erővel rendelkeznek, ami segíthet megváltoztatni a szívünket! Egy gondolat térképet kellene készíteni a főbb tanácsokról, amiket eddig kaptál. Leírhatod, hogy hogyan valósítottad meg azt a tanácsot és mi lett a hatása annak, hogy követted azt. Íme, egy példa:

Idősebb bhaktától tanács : Hallj rendszeresen Krisnáról – Gyakorlatba hogyan tettem: Leckéket hallgatok, hangosan olvasom a szentírásokat, barátokkal megvitatom a szentírások verseit. – Mindezek hatása: nagyobb tudásom lett, lelkesebb lettem

Ezt lehet nyilakkal, csak az nekem nem ment.

Hasonló bejegyzések