Nyári tematikus hetek
Nyári tematikus hetek

A nyári időszakban az általános iskolai napközis táborban izgalmas kalandok várnak a tanulókra.

Dvaipāyana prabhu így ír erről:

“Az egyik héten az volt a téma a fiúknál, miként végezzük a különféle tevékenységeinket, hogy azzal örömet okozzunk Kṛṣṇának. Az első nap Kṛṣṇa híveinek próbáltunk kedveskedni, mert tudjuk, hogy ennek Ő igazán örül. Lālā-kṛṣṇa mātājī téli begyújtósa még kint volt az udvaron. Kisebb hadseregünkkel megtöltöttük a papírdobozait a kis ágakkal és levittük a pincéjébe, hogy ne ázzon meg.

A következő héten az oltár mögé, a pūjārī-szobába kaptunk bebocsájtást. Aṣṭa-sakhī mātājī fogadott minket, s mindjárt az első kalandunk az volt, hogy megtanította nekünk, hogyan kell megtisztítani a testünket az ācamanával. Körbenézhettünk a pūjārī-helyiségekben, még a szekrényajtók is feltárultak előttünk. Kiderült például, hogy milyen ágyban szokott aludni Gaura-Natarāja, és milyenben Govardhana-lāla. Megnéztük, mennyire éles Śyāmasundara tőre, és megtudtuk, milyen fegyverei vannak Nṛsiṁhadevának. A körbevezetés után kaptunk egy kis szolgálatot is: összerendeztük Gaura-Natarāja fejdíszeit, kifényeztük Rādhā-Śyāmasundara katoriait, amiből esznek, segítettünk zöldséget pucolni az ebédjükhöz. Mindeközben a gyerekektől ilyen hangokat lehetett hallani:
– Ez jobb, mint egy osztálykirándulás!
– Olyan jó itt dolgozni!
– Bárcsak minden nap jöhetnénk ide!
– Ez a nap a legjobb az egész héten!

Azt terveztem, hogy a látogatás végén megköszönjük Aṣṭa-sakhī mātājīnak ezt a délelőttöt, de a gyerekek szemmel láthatóan olyan mély élményeket kaptak, hogy az egyszerű földi szavak üresnek és hasznavehetetlennek tűntek ahhoz, hogy ki tudjuk vele fejezni a köszönetünket. Tehát köszönjük és jövünk holnap is. 🙂 Elindultunk … de hol van Gaurīdāsa. Hű, benn felejtettük a konyhában, azóta is ott segít. Vagyis nem annyira mi felejtettük ott, egyszerűen csak nem bírtuk kicsalogatni: sevā-samādhī …  🙂

Nemrégiben a fiúkkal nekieredtünk, hogy végigjárjuk a “Krisna-völgyi kék túrát”, vagyis a Nava Vraja-mandala parikramát (Śrīla Śivarāma Svāmī Mahārāja könyvében, a Nava Vraja Mahimāban kék szín jelöli.). Ez az a útvonal, mely keresztül vezet bennünket Mathurān, Vṛndāvana erdőin, Kāmyavanán, a Govardhana-hegyen és magán, Vṛndāvanán.  Öt naposra terveztük a parikramát, s ez majdnem sikerült is, egyedül az utolsó nap esőzései térítettek el bennünket a tervünktől, aznap a templom épületben lévő szent helyeket látogattuk meg. Rengeteg történet, beszélgetés és játék – ez volt a programunk. De voltak felfedezéseink is, pl. a meggy-sor sok meggyfával. Itt egy picit módosítottuk a programot: “együnk meggyet, majd utána megyünk egyet”. Persze mindent felajánlottunk Kṛṣṇának … és legalább 16 kör japa után folytattuk utunkat 🙂
Úgy néz ki, jó élmény volt a gyerkőcök számára, ugyanis felvetették, hogy jó lenne végigjárni a helyi parikramákat is. Rajta vagyunk …”

Leave a Comment