Öko-főzés
Öko-főzés

Kedves vendégeket köszönthettünk a messzi Máyápura (Bengál) szent földjéről. Príti-vardhana prabhu négy diák kíséretében ellátogattak hozzánk egy napra, hogy az ottani védikus iskolában (gurukula) tanultakból egy kis ízelítőt adjanak nekünk.

A délelőtti tananyag az indiai vegetáriánus főzés titkaiba engedett bepillantani. Az első lépés az udvari tűzhelyek elkészítése volt. Egy ásó és néhány tégla segítségével percek alatt elkészültek a földbe süllyesztett tűzrakó helyek.

A következő feladat a tűzifa felvágása volt. Komoly verseny alakult ki a gyerekek között, s így rövidesen megvolt a főzéshez szükséges tüzelő.

Főleg Krisna-völgyből származó öko alapanyagokat használtunk. A raktárból előkerültek a jelenlegi zöldségeink (sütőtök, burgonya, cékla, répa), a teljes kiőrlésű liszt, a mustárolaj és a zöldbab-befőtt, s kaptunk tejet a tehenészetünkből. A zöldségek megtisztítása és felvágása sem okozott gondot a lelkes kis csapatnak.

Háromféle főtt zöldségétel (szabdzsi) készült indiai lepénnyel (puri)és rizzsel, Az édesség pedig sárgarépából és céklából készült halava volt. A finom falatokat először felajánlottuk az oltáron az Úr Krisnának, s ezután tiszteltük meg azokat magunk. Mondanom sem kell, hogy senki sem maradt éhesen a délelőtti főzni tanulás végeztével 🙂

Délután tanultunk egy kicsit zenélni a hagyományos indiai hangszereken, majd  kirándulni mentünk a tehenészetbe, s felmásztunk az ott magasodó Nandagráma-hegyre. Itt a gyerekeknek lehetőségük nyílt választ kapniuk indiai vendégeinktől a máyápurai iskola mindennapjaira vonatkozó kérdéseikre.

Hamar elszaladt az idő, s a búcsúzáskor szívünkbe zárva Príti-vardhana prabhut és diákjait azt kértük tőlük, hogy jövőre folytassák a tanításunkat ugyanitt.

Leave a Comment