Osszátok a könyveket!
Osszátok a könyveket!

“Azok a fiatalok, akik Amerikában osztani kezdték a könyveket, tudták, hogy Sríla Prabhupáda pokoli élettől mentette meg őket azzal, hogy átadta nekik a Krisna-tudatot. Segíteni akartak neki, hogy másokhoz is eljuttathassa – s prédikálásuk, könyveinek osztása eksztázis, lelki eksztázis volt.

1971 közepén a templomok már Krisna-könyvek százait osztották hetente. Karandhara, Prabhupáda Könyvalapjának igazgatója sankírtana-hírleveleket küldött az észak-amerikai templomoknak és Sríla Prabhupádának. A hírlevél felsorolta minden templom havi könyvosztó eredményeit, és ezzel versengésre buzdított. Karandhara 1971. decemberi beszámolója összegezte az év hangulatát, és lelkesítette a bhaktákat, hogy növeljék az eredményeket.

>>Mostanában a San Franciscó-i templom minden emberét kiküldi, s naponta átlagosan húsz Krishna-könyvet ad el. Hogy mi a módszerük? Keshava prabhu azt mondja: „Egyszerûen csak legfontosabb tevékenységünkké tettük. Csupán akarnod kell, és aztán meg kell próbálnod olyan keményen csinálni, ahogy csak tudod. Bárhová megyünk, mindig viszünk magunkkal néhány Vissza Istenhez magazint és Krishna-könyvet, utcai sankirtanra, házról házra, a gyorstisztító szalonba, az üzletekbe, mindenhová.” Annyiféle tetszetõs és bonyolult dolgon törtük a fejünket, hogy növeljük az eladást, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy semmi nem vezet nagyobb sikerre annál, mint ha egyszerûen csak fogjuk a könyveket, és személyesen visszük ajtótól ajtóig ezt az Indokolatlan Kegyet. Csak gondold át, hány órát töltünk naponta azzal, hogy megpróbáljuk terjeszteni Sríla Prabhupáda írásait, s ennek õ mindennél jobban örül!<<

 A végsõ lökést az év sankírtanájának befejezéséhez azonban nem a hírlevél adta, hanem maga Sríla Prabhupáda, aki a következőket írta Kesavának, a Krisna-könyv-osztás „királyának”:

>>Sokan írták nekem, hogy a San Franciscó-i templomban élő tanítványaim könyvosztását senki sem tudja túlszárnyalni. Néha 70 Krishna-könyvet is kiosztanak naponta. Ha ez igaz, akkor minden bizonnyal a ti templomotokban kell laknom, amikor visszatérek az Egyesült Államokba. Az, hogy ilyen sok emberhez eljuttatjátok a könyveimet, nagyon lelkesítően hat rám, hogy fordítsak. Mindannyian segítetek abban, hogy teljesítsem Guru Maharadzsám utasítását. Nagyon hálás vagyok nektek emiatt, és biztos vagyok benne, hogy Krishna milliószor meg fog benneteket áldani, amiért végzitek ezt a munkát.  Remélem, hogy te és minden szeretett tanítványom San Franciscóban jó egészségnek örvendtek és vidámak vagytok.<<

 A levél másolatát minden ISKCON-központba elküldték. Prabhupáda mindig áldásait adta minden bhaktának, de még sohasem mondta, hogy egy bhakta „milliószor” meg fogja kapni Krisna áldását!

Prabhup§da a leveleiben általában csak egy bizonyos bhaktához intézte utasításait, ám a tanítások gyakran mindenkire vonatkoztak. Levelei világossá tették, hogy a bhakták elsődleges kötelessége: a könyvosztás.

>>Nagy örömmel hallom, hogy egyre többet adtok el a könyveinkből és a magazinjainkból. Ez jó jel, s azt mutatja, hogy komolyan prédikáltok is. Minél komolyabban prédikáltok, annál több könyvet fogtok eladni. Legjobban azt szeretném, ha széles körben terjesztenétek a könyveimet.<<

Prabhupáda szándéka az volt, hogy a világi irodalmat transzcendentális írásokkal helyettesítse. Úgy vélte, minden házban lennie kell legalább egy Krisna-tudatról szóló könyvnek, mert ha csak egy oldalt is elolvas valaki belõlük, élete a tökéletesség felé haladhat tovább. „Ha az olvasóknak csupán egy százalékából bhakta lesz – írta –, az megváltoztatja a világot.” A megrendelési nyomtatványokat kiküldő hirdetők általában elégedettek voltak öt százalékos visszajelzéssel is, ám Sríla Prabhupáda egy még kisebb arányról beszélt – az olvasók egy százalékáról –, akikről úgy gondolta, tiszta bhakta válhat belőlük annak hatására, hogy kapnak egy könyvet. Az Úr Krisna is megerősíti a Bhagavad-gítá§ban: „Sok ezer ember közül talán egy törekszik tökéletességre, és a tökéletességet elértek közül igazán alig ismer Engem egy is.” Ezért ha Krisna-tudatossá akarjuk tenni a világot, több millió példányt kell kiosztanunk a transzcendentális irodalomból.

Leave a Comment