Rímekbe szedett szorzótábla
Rímekbe szedett szorzótábla

Szeretnénk bemutatni egy újabb fejlesztésünket, amit iskolánk kiváló tanára, Dvaipáyana prabhu (Gyöngyösi László) dolgozott ki. Módszere a szorzótábla könnyebb megtanulását segíti.

Az ötlet alapelve az, hogy a gyerekek kb. 12 éves korukig nagyon könnyen memorizálnak rímekbe szedett szövegeket. Ezt a képességüket alkalmazzuk a szorzás tanulása során mi is. A 10-szer 10-es szorzótábla egyes szorzásaihoz rímelő szövegeket költöttünk. Mivel a szorzandók sorrendje felcserélhető, ezért például a 6*8-ra illetve a 8*6-ra csak egy versikét használunk. Így a gyerekeknek csak a teljes szorzótábla felét kell megtanulniuk.

 

Emellett igyekeztünk olyan versikéket költeni, amik Krisna-tudatos témákhoz kapcsolódnak. Ez mindig nagyon inspirálja  a gyermekeinket még olyan tananyagok kapcsán is, amikhez máskülönben nem sok kedvük lenne. A matematika esetében ez némelyiküknek nagy segítséget jelent.

S hogy a gyerekek még könnyebben meg tudják jegyezni az egyes szorzásokat, a versike mellett mindegyik rímet képileg is megjelenítettük egy színes plakáton. Így a hallás és a látvány által egyidejűleg ugyanaz az információt tudják rögzíteni, ami még hatékonyabbá teszi az egész módszert.

Lássunk néhány konkrét példát!

A 8*2-nél a képen az Úr Krisna körül nyolc szakhí (barátnő) látható, akik így összesen tizenhat szemmel vetnek elbűvölő pillantásokat. A versike ezért így szól: Nyolcszor kettő tizenhat, szakhík szeme ámulhat. A képen természetesen a végeredmény helyett csak egy kipontozott rész látható.

Második példaként vegyük a 4*3 összeszorzását!

Egy naptári év során négy évszak van, amiből mindegyik három hónapig tart, s a Bhagavad-gítából tudjuk, hogy közülük az Úr Krisnát a tavasz képviseli. Ezért a plakáton a négy kép közül Ő a tavaszi tájnál látható. Ezért a versike így szól: Négyszer három tizenkettő, évszakok közt a tavasz Ő.

Ez a módszer nagyban megkönnyíti a szorzótábla memorizálását, s kiváló eredményeket sikerült elérni olyan gyerekeknél, akiknek a matematika nehezebben ment idáig.

 

Leave a Comment