»
S
I
D
E
B
A
R
«
Śrīla Prabhupāda a védikus tanításról – 13. rész Az idősebb tanulók
2015 10 20 by premamoya
Sríla Prabhupáda a védikus tanításról

Sríla Prabhupáda a védikus tanításról

“Az elv az, hogy amikor felnőnek, megtanulják a śāstrákat (szentírásokat) … és prédikátorrá, tanárrá váljanak.

A felnőtt gyerekek, akik tizenöt-tizenhat évesek, vagy még több, azok taníthatják az öt-hat éveseket… Ez az indiai tanítási módszer. Egy tanár van. Hogyan tanít százakat? Úgy, hogy csoportok vannak. Egy idősebb tanuló kap néhány kezdőt, és amit megtanult, azt megtaníthatja… Így képes (a tanár) a különböző korosztályú tanulók százait tanítani. Ilyen a jó szervezés. Ne gondold, hogy ‘Nekem kell mindent csinálni. Senkit sem tudok megtanítani, hogy segítsen.’ Ez nem intelligens megoldás. Az intelligencia azt jelenti, hogy alkalmazol másokat, akik segítenek neked. Nevelj segédeket, hogy a távollétedben is menjenek a dolgok. Amikor Caitanya Mahāprabhu tizenhat éves volt, vitába tudott szállni Keśava Kaśmīrivel, mivel gyakorlott volt. Ily módon lépésről lépésre mindenkinek egyre jártasabbá kell válnia! Mindenkinek tanárrá és diákká kell válnia.” (Beszélgetés, Új-Māyāpura, 1976. júl. 31-én)

Nagyon fontos, hogy a diákok ne csak passzív befogadói legyenek az oktatásunknak. Négyszer olyan mélyre megy náluk az az információ, amit nem csak meghallgatnak, hanem saját maguk tanítják meg a diáktársaiknak. Mindannyian sokkal jobban meggondoljuk, hogy mit adunk át másoknak. Így lehet a tanításra alkalmas, intelligens gyerekeket hatékonyan lefoglalni.

A mai iskolákban a tanár csak a középmezőny tempójában tudja tanítani az egész osztályt. Így a jobb tanulók unatkoznak, a rosszabb képességűek pedig lemaradnak s mivel egyre kevésbe értik a tananyagot, ezért megutálják a tárgyat és egy ponton feladják. Ezt az áldatlan helyzetet könnyen el lehet kerülni, ha a védikus oktatás fenti módszerét úgy alkalmazzuk, hogy a jó tanulókat lefoglaljuk a gyengébbekkel való foglalkozásban. Így senki sem unatkozik az órán, és mindenki a képességei szerint halad az anyagban.

 


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa