Srila Prabhupada a védikus oktatásról
Srila Prabhupada a védikus oktatásról

“Minden bhakta-gyermeket szívesen kell fogadni (a gurukulában), még akkor is, ha néhány kedvezőtlen tulajdonságot fejlesztettek ki.

Még csak kis gyerekek. Hogyan várhatod el tőlük, hogy tökéletesen viselkedjenek? Neked kell őket jóra tanítanod azzal, hogy neveled őket és tudást adsz nekik. Engedd meg mindenkinek, hogy eljöjjön az iskolánkba! Ez a mi elvünk, nem a megkülönböztetés.” (Levél Aniruddha dāsának – 1972. jan. 10.)

“Egy gyermek akkor hagyja abba az ostoba cselekedeteket, ha magasabb rendű dolgokkal foglalják le. őket.” (Caitanya-caritāmṛta, Előszó)

“Bátorítsd őket, hogy annyit japázzanak, amennyit csak lehet, de nem szabad kényszeríteni, vagy megbüntetni őket! Ha kell, akkor fenyegesd meg őket az ujjaddal, de a fizikai fenyítés sohasem megengedett! Próbáld szeretettel és ragaszkodással fegyelmezni őket, hogy ízt fejlesszenek ki a lemondás iránt, és nagy mulatságnak tartsák Kṛṣṇa számtalanféle szolgálatát!” (Levél Aniruddha dāsának – 1972. jan. 10.)

“Ezek a gyerekek nehezen kezelhetők és neveletlenek, ezért időt, kedvességet és kitartást igényel, hogy Kṛṣṇa-tudatos úriembereket formáljunk belőlük. De ha túl szorosra veszed a szabályokat, vagy túl szigorúan bünteted meg őket, sosem fogsz belőlük Kṛṣṇa-tudatos bhaktát nevelni.” (Levél Stokakṛṣṇa dāsának – 1972. okt. 8.)

“Jagadīśa: Az egyik fiú meglehetősen rossz. Terrorizálja a többi fiút, félrevezeti őket, hazudik.

Prabhupāda: Hány éves?

Jagadīśa: Tizenhárom.

Prabhupāda: Akkor nem maradhat. El kell mennie. Nem tehetjük tönkre a többi gyereket.

Rūpa-vilāsa: Már elrontotta.

Yaśodanandana Svāmī: Nem tesz erőfeszítést, hogy megjavítsa a viselkedését. Nem japázza a köreit. Ritkán jár kīrtanára. Amikor pedig eljön, akkor nem énekel, hanem csak játszik és bohóckodik. Nagyon rossz hatással van a többi fiúra.

Prabhupāda: Akkor el kell küldeni haza, vagy a farmra. Hadd dolgozzon a földön. Küldd el a farmra, hogy dolgozzon a földeken. Śūdra munkára való. Nem várhatod el, hogy mindenki brāhmaṇa legyen. Śūdra mentalitást vett fel, ezért hadd szántsa a földet Kṛṣṇáért!Alkalmas a szántásra, hát hadd szántson és hadd termeljen gabonát Kṛṣṇának. Nehéz munkát kell adni neki.

Bhagatji: És hogyan szokik le a hazudozásról?

Prabhupāda: A jó társulás által. Mit fog hazudni? Ne higgy neki egyáltalán! Ez minden. Vedd úgy, hogy minden, ami mond, az hazugság! Ne higgy neki, bármit is mond! … Miért kellene tárgyalnod vele? Egy hazug ember. De ügyelj rá, hogy dolgozzon! Ez minden.” (Beszélgetés a vṛndāvana-i tanárokkal – 1976. nov.)

 

Leave a Comment