Megemlékezés
Megemlékezés

A legutóbbi szent helyek órán megemlékeztünk Śrīla Prabhupāda lelki tanítómesteréről.

A szent helyek órák jó alkalmat adnak arra is, amikor egy-egy kiemelkedő vaiṣṇava (Kṛṣṇa-hívő) szent megjelenési, vagy eltávozási napja van, hogy ellátogassunk azokra a helyszínekre, amik kapcsolódnak hozzá. Mivel Krisna-völgyben a lelki tanítómesterek emlékhelyei (samādhi) a lakóházaknál találhatóak, ezért erre szoktunk ilyenkor zarándokolni.

Így történt ez legutóbb is, amikor Bhaktisiddhānta Sarasvatī Ṭhākura megjelenési napja előtt összefutottam Ānandinī mātājīval, aki éppen az említett ācārya (lelki tanítómester) samādhijánál lakik. Említettem neki, hogy másnap jönnénk a ház elé a gyerekekkel, mire ő kedves mosolyával válaszolt, de ekkor még nem tudtam, hogy mit eszelt ki.

Másnap elindultunk a gyerekekkel, és ahogy megérkeztünk a házhoz, kinyílt az ajtó és Ānandinī anya kedvesen behívott bennünket. Végképp zavarba jöttünk, amikor kiderült, hogy forró teával és sós rudacskákkal készült a fogadásunkra, s a délig tartó böjtömet ezzel törhettem meg. Tartottunk egy kis megemlékezést Bhaktisiddhānta Ṭhākuráról, amibe házigazdánk is bekapcsolódott és kiegészítette néhány csodálatos gondolattal. Nagyon meghitt hangulat árasztott el mindenkit, miközben egy idősebb, a lelki életben komolyan törekvő mātājī ilyen kedvesen fogadja az otthonát jelentő szent helyen a kis zarándokcsapatunkat. Illendően megköszöntük a kedves vendéglátást és siettünk tovább a következő állomásunk felé.

A templom mellett, a Rādhā-kuṇḍa közelében található az a szent hely, ahol Śrīla Prabhupāda utoljára találkozott lelki tanítómesterével, és ahol azt a híres utasítást kapta örökségül tőle: “Ha pénzhez jutsz, nyomtass könyveket!” Bhaktisiddhānta Ṭhākura volt az, aki többek között a nagy számban nyomtatott könyvek  segítségével forradalmasította a Kṛṣṇa-tudatos prédikálást. Śrīla Prabhupāda a szívébe zárta ezeket az utolsó szavakat, s ezáltal kaphattuk meg a Kṛṣṇa-tudat áldásait.

Innen a templomszobába vezetett az utunk, ahol elénekeltünk egy Bhaktisiddhānta Ṭhākura által írt dalt (a Śrī Guru-paramparā-t), amely a tanítómesteri láncolat tagjait dicsőíti az Úr Kṛṣṇától kezdve Brhmān és Nārada Munin keresztül. Ezzel a lendületes zenéléssel ért véget a szent helyek óránk, s mivel éppen ekkor kezdődött a virágajánlás (puṣpāñjali), a gyerekek közül többen azon is részt vettek. Így illően meg tudtunk emlékezni e kiváló lelki tanítónkról.

 

Leave a Comment