»
S
I
D
E
B
A
R
«
Tanfolyam 1. rész – Az oktatás szerepe a kultúra fennmaradásában
2011 02 19 by premamoya

1. Az oktatás szerepe a kultúra fennmaradásában:

A védikus felfogás szerint a társadalom olyan egyénekből áll, akiknek közös értékrendjük van. Emiatt a közös értékrend miatt nevezhetünk egy társadalmat közösségnek.

A közösség fennmaradása, illetve a társadalom által képviselt kultúra fennmaradása érdekében igen fontos szerepe van az oktatásnak. Ha egy generáció kulturális értékeit nem tudjuk továbbadni, akkor a közösség értékrendje kihal, vagy megváltozik. Például az olaszok, akik a régi rómaiak helyén élnek ma már nem a rómaiak kultúráját követik, más értékrendet képviselnek.

Napjainkban az indiai és kínai kultúráról mondhatjuk el egyedül, hogy évezredek óta változatlanul fennáll. India kultúrája még mindig a Védákon alapszik, Kínáé pedig a buddhizmuson és a taoizmuson. Tehát itt ezeknél megtalálható a kultúra folytonossága.

A védikus társadalom alapvető célja: lelkileg felemelni a társadalmat, hogy Isten-tudatossá váljon. Tehát, mint említettük az értékrend folytonosságának fenntartásában legfontosabb az oktatás. Egyik generációról a másikra a közvetlen kapcsolatnak nagyon szorosnak kell lennie, hogy a tudást tovább lehessen adni.


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa