»
S
I
D
E
B
A
R
«
Tanfolyam 3. rész – A védikus oktatás legfontosabb tényezői
2011 06 16 by premamoya

A védikus oktatás legfontosabb 4 tényezője az alábbi:

A, Tisztelet,

B, Bizalom,

C, Érzékkontroll,

D, Tisztaság.

  • A, Tisztelet

A védikus felfogás szerint a tudás a szaktekintélyeken át száll alá. Ha valaki nem tudja tisztelni azt, akitől tudást kell kapnia, akkor nem képes igazi tudáshoz jutni.

Minden tudás négy helyről jön:

¼-e a tanártól; ¼-e a saját intellektuális erőfeszítésünkből (elgondolkodunk azon, amit a tanártól tanultunk); ¼-e mások tapasztalatából; ¼-e saját tapasztalatunkból származik. Tehát, ha nincs tisztelet mások felé, akkor nem tudunk tőlük tanulni. Nem tudjuk elfogadni mások tapasztalatait sem, ha nincsen bennünk tisztelet irántuk.

B, Bizalom

A tisztelethez elengedhetetlen a bizalom. Akit tisztelünk, abban bízunk is. A védikus rendszer szerint a kiválasztott, leendő tanár és a tanítvány egy ideig megfigyelik egymást. A diák elgondolkodik azon, hogy fog-e működni ez a kapcsolat, meg tudom-e majd érteni a tanítást, tudom-e majd alkalmazni. A leendő tanár pedig azt figyeli: tud-e „hallani” a diák, komoly-e a törekvésében.

Lennie kell bizalomnak a feljebbvalójában, a tanárában, a közösség vezetőiben és a Legfelsőbb Ürban.

C, Érzékkontroll

A tanuláshoz szükséges az intelligencia. De ha az érzékeket nem irányítjuk, az intelligencia nem tud működni. Ha működnek az érzékek, az intelligencia hajlamos rá, hogy elterelődjön, nem tud a tudásra összpontosítani.

A diák akkor tud tanulni, ha türelmes, alázatosan szolgálja tanítóját és kontrollálja az érzékeit. Tehát a kontrollált érzékek lehetővé teszik az intelligencia számára, hogy működjön. Az előbbi három dolgot (türelem, alázatos szolgálat, érzékkontroll) a védikus oktatás részeként gyakorolták. Így a tanulók el tudtak merülni a védikus tudomány tanulmányozásába, a védikus tudomány tizennégy témakörében.

A védikus oktatás lényeges vonása, hogy az oktatásban egyensúly van az elme és intelligencia lefoglalásának mértékében és rögtön alkalmazzuk a tanultakat a gyakorlatban. Ahhoz, hogy tudjuk folytatni a tanulást előbb a tanultakat alkalmazni kell.

A  modern iskolázásban szinte elkerülhetetlen az érzékkielégítés, mert a sok tanulás, az intelligencia intenzív lefoglalása után az érzékek követelik, hogy le legyenek foglalva. Mivel a tanultak nincsenek azonnal alkalmazva az érzékeknek fontos, hogy legyen valami szórakozás. A modern iskolázásban tehát az érzékek és az intelligencia nincsenek arányosan lefoglalva, ezért az érzékek nyugtalanok: állandóan elfoglaltságot keresnek. Ezért van olyan nagy hangsúly a sportokon a modern oktatásban. Az igaz, hogy a sport növeli az akaraterőt, a koncentrálóképességet, a küzdő- és csapatszellemet, de az egészre főként azért van szükség, mert a gyakorlatban nem alkalmazzák a tanultakat és az érzékeket valamilyen módon le kell kötni.

A védikus koncepció szerint minden diák minden tantárgyat tanul. Megtanulják az összes tudományág lényegét. De amely tudományágban a legjobban el tud merülni a tanuló, azt fogja a legrészletesebben tanulmányozni, abban fog a legmélyebbre menni. A többiből a lényegi tudás fontos. Tehát a diákok mindent megtanulnak és később specializálódnak valamelyik területre.

Például a modern orvostudomány nem ad lényegi tudást. Tudja kezelni a betegségeket, de nem tudja mi az egészség. Ha látnak egy betegséget csak találgatnak a sok rendelkezésre álló információ alapján, hogy mi lehet az. Az orvostudomány lényege pedig a védikus felfogás szerint: olyan életmódot folytatni, amikor az életstílusunk, az ételünk egyben az orvosságunk is. És ha az egészségünk kibillen az egyensúlyából, hogyan tudjuk azt visszaállítani.

D, Tisztaság

Ez a negyedik tényező, ami fontos a tanuláshoz. Ez a test, az elme, az intelligencia és a tudat tisztaságát jelenti. Az oktatás során a diák összekapcsolja magát a Legfelsőbb Személlyel, aki a tisztaság legvégső képviselője. Így lesz képes a diák összpontosítani. A tisztaság a jóságnak, a tisztátalanság a tudatlanságnak felel meg. Jóság minőségében könnyebb tudáshoz jutni. A jóság minőségében a tisztelet, alázat gyakorlása is könnyebb lesz.


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa