»
S
I
D
E
B
A
R
«
Tanulságos történetek – 12. Dr. Béka tézise
2013 12 23 by premamoya
Dr Béka tézise

Dr Béka tézise

Nem messze az óceántól élt egy béka egy kútban. A béka valójában az említett kútban született, nőtt fel és soha nem jött ki onnan. Mindazonáltal mégis felfuvalkodott teremtés volt.

A béka azt gondolta, hogy ő a kút kizárólagos tulajdonosa.  Még azt is feltételezte, hogy a kút egyenlő a világgal, ezért hát a béka az egész világ urának képzelte magát.

Egy napon egy másik nagy béka a tengerpartról rátalált a kútra és véletlenül beleesett. Az ott lakó béka a tengerparti békát új prédának vélte így hát ráugrott, de hamarosan rájött, hogy az egy másik béka, csak egy kicsit másmilyen.

A kútlakó béka tehát, megkérdezte a jövevényt: „Honnan jössz?”

A tengerparti béka azt felelte: „A tengerpartról.”

Ezt hallván a kútlakó tovább érdeklődött: „Milyen kicsi a tenger a kutamhoz képest?”

A tengerparti béka elnevette magát: „A tengert nem lehet összehasonlítani  ezzel a kúttal, olyan nagy.”

A kútlakó béka meglepődött: „Ilyen nagy?” – s egy nagyot ugrott előre.

Erre a tengerparti béka: „Milyen hosszút tudsz ugrani! A tenger sokkal nagyobb, mint a te kutad.”

Akkor a kútlakó béka átugrott a kút egyik végéből a másikba és azt kiabálta: „Lehetetlen! Semmi nem létezhet, ami ennél nagyobb.”

Ekkor a tengerparti béka azt mondta: „Kérlek, próbálj meg a kút fölé nézni és lásd meg, hogy igazából milyen nagy is az óceán!”

A kútlakó béka gúnyolódni kezdett. „Úgy tűnik, végtelenül fanatikus vagy. Biztos vagyok benne, hogy az óceán joggal lehet ilyen nagy, mint az én kutam. Nem vagyok olyan szűk látókörű, hogy kijelentsem, hogy az én kutam a legeslegnagyobb hely. A te óceánod bizonyára akkora, mint az én kutam, mert mindkét helyen van víz. Ez az én szilárd meggyőződésem. Biztosan csak a saját elégedettséged érdekében dicsekszel fanatikus módjára az óceánoddal.”

MAGYARÁZAT

Az anyagi világban is oly sok tudálékos, megalkuvó pandita (tanult ember) van, akik görcsösen ragaszkodnak ahhoz, hogy a saját nézőpontjuk a legjobb, végül azonban saját feltevéseik alátámasztásában kudarcot vallanak. Végül megpróbálnak egyenlőségjelet tenni az odaadó szolgálat és másfajta szolgálatok között. Éppen úgy viselkednek, mint a roppant művelt „Dr. Békák”, valójában azonban az odaadó szolgálatokkal kapcsolatos érzéki felfogásuk (és ezen alapuló megértésük) messze nem megfelelő.


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa