»
S
I
D
E
B
A
R
«
Tanulságos történetek – 13. Félig fiatal félig öreg
2014 02 14 by premamoya
Félig fiatal félig öreg

Félig fiatal félig öreg

Nagyon nagy szegénysége miatt egyszer egy illetõ elvitte a tyúkját a piacra, hogy eladja. Úgy vélte, a tyúk nagyon drágán kelhetne el, ha azt jelentené ki róla, hogy ősi, mert spekulációja szerint a régi fajtájú rizs, tamarind és ghí (tisztított vaj) drágább a piacon.

Így hát a piacon minden lehetséges vevőnek büszkén hangoztatta, hogy az ő tyúkja egy nagyon régi fajta baromfi, s ezt körülbelül egy éven át folytatta így. Sajnos, egyetlen vevő sem akart semmilyen áron ilyen kivénhedt, rokkant tyúkot venni.

Véletlenül egy idős, bölcs ember azt tanácsolta neki, hogy a vevők azért vonakodtak megvenni a tyúkot, mert azt mondta róla, hogy öreg és hogy természetesen érdekelni fogja őket az üzlet, ha fiatal szűzként mutatná be az állatot.

Erre a jó tanácsra a tyúk tulajdonosában felsejlett, hogy ő már több hónapja úgy mutatta be a tyúkot, mint ami nagyon öreg. Aligha volna tartható, ha most meg azt mondaná róla, hogy fiatal. Így hát úgy döntött, hogy félig öregnek−félig fiatalnak fogja mondani a tyúkot a piacon, hogy vonzza a vevőket. Amikor azonban így tett a piacon mindenki kinevette őt és persze egyetlen jelentkező sem akadt, hogy megvegye a tyúkot.

MAGYARÁZAT

Azok, akik imperszonalisták hasonlóképpen spekulálnak amikor azt hangoztatják, hogy a Brahman egyaránt forma nélküli és ugyanakkor van is formája. Valójában a Brahman teljességének megértését és megvalósítását nagyon kedvezőtlenül befolyásolja, ha nem fogadjuk el örök és transzcendentális energiáját.

Caitanya Maháprabhu így szól:

„Brahman, aki hatalmasabb a leghatalmasabbnál, az Istenség Legfelsőbb Személyisége. A hatféle fenség teljessége jellemzi, ezért Ő a tárháza a végső igazságnak és az abszolút tudásnak.”[1]

„Amikor személytelenként beszélünk a Legfelsőbbről, megtagadjuk lelki energiáit. Ha féligazságot fogadsz el, abból az következik, hogy nem értheted meg az egészet.”[2]

Akik dicsőítik Srí Gauraszundarát, de az Úr Srí Nityánandát nem, vagy úgy dicsőítik az Úr Srí Nityánandát, hogy nem dicsőítik az Úr Srí Gauraszundarát, vagy hódolatukat ajánlják az Úr Krsnának, de az Úr Gauraszundarának nem, vagy akik tisztelettel adóznak az Úr Gaurának, de a lelki tanítómesterének nem, vagy elfogadják a Legfelsőbb Istent, miközben  nem törődnek a bhaktáival (híveivel), vagy úgy tisztelik a bhaktákat, hogy közben nem tisztelik a Legfelsőbb Urat, csupán a „félig öreg−félig fiatal tyúk” hamis érvelés alapján spekulálnak.


[1] Caitanya-carit§m¥ta, Ýdi-l¦l§ 7.138

[2] Caitanya-carit§m¥ta, Ýdi-l¦l§ 7.140


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa