»
S
I
D
E
B
A
R
«
Tanulságos történetek – 15. A szokás téveszméje
2014 05 02 by premamoya
A szokás téveszméje

A szokás téveszméje

Néhány bráhmana (pap) minden reggel fürdőt vett a Gangeszben és felajánlották előírt napi imáikat az Úrnak. Mindegyikük magával vitte a saját rézedényét, hogy azzal ajánljon vizet az Úrnak. Ám figyelmetlenségből minden rézedény mindig, mindennap gazdát cserélt.


Végül, hogy saját rézedényét megkülönböztesse a többiekétől az idős bráhmana egy kupac homokot tett az edényére és elment fürdeni. E gyakorlat láttán a többi bráhmana mind azt gondolta, hogy ez biztosan egy szent szokás és az említett idős bráhmanát utánozva ők is tettek egy kupac homokot az edényükre.
Miután fürdőt vett, az idős bráhmana kijött a folyóból és úgy találta, hogy képtelen felismerni a saját rézedényét, mert minden egyes rézedényen volt egy kupac homok. Ekkor az idős bráhmana azt mondta magában: „Hogy ezek a fickók milyen túlzottan ragaszkodnak a rituálékhoz! Anélkül, hogy megértenék bárminek is az igazi célját csak utánoznak másokat. Ha használták volna a józan eszüket, nem jelölték volna meg ugyanúgy a rézedényüket.”

MAGYARÁZAT
A modern társadalomban a vallásos tevékenységeket gyakran így gyakorolják. Az irodalom és a társadalmi érintkezés terén oly sok szokáson alapuló gyakorlat van arra vonatkozóan, hogy miként kell használni vagy végrehajtani valamit, s a legtöbb ember vakon követi ezeket anélkül, hogy felmérnék érvényességüket és jogosultságukat.
Az Úr Náráyana a legfelsőbb uralkodó minden gazdagság felett és nem szenved hiányt semmiben. Azokat, akik hiányt szenvednek daridrákként, vagy nincstelen koldusokként ismerik. A szegénység a háromféle szenvedés egyike, melyeknek az élőlények ki vannak téve. Az Istenség Legfelsőbb Személyiségére soha nincs hatással sem a három kötőerő bármelyike, sem bármilyen szegénység vagy szükség. A közönséges emberek azonban anélkül, hogy ezt figyelembe vennék egy szokáson alapuló téveszme miatt nagyon gyakran az Úr Náráyanának tekintenek egy koldust és így megalkották a „daridra-náráyana” kifejezés modern használatát.
Néhányan azzal érvelhetnek, hogy habár az Úr Náráyana nem koldus, de minden élőlényben jelen van és az említett népszerű kifejezést azért alkották meg, hogy emlékezzenek Rá. Ez az érv is egy téveszmén alapul. A valóság az, hogy noha az Úr Náráyana minden nincstelen ember szívében ott lakozik, Ő egyáltalán nem nincstelen és az is tény, hogy egyetlen élőlény sem Maga az Úr Náráyana, semmilyen körülmények között.


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa