»
S
I
D
E
B
A
R
«
Tanulságos történetek – 22. Hányszor megy el egy kopasz ember a bael-fa alatt?
2015 04 28 by premamoya
Milyen gyakran megy egy kopasz ember

Hányszor megy el egy kopasz ember a bael-fa alatt?

Egyszer egy kopaszra borotvált ember a piacra tartott és éppen egy bael-fa alatt haladt el, amikor véletlenül egy nagy bael-gyümölcs pottyant a fejére a fáról.

Nagyon fájt neki, mivel kopaszra volt borotválva a feje. Másnap, amikor ismét ugyanazon bael-fa alatt haladt el, ismét ez történt. Attól kezdve soha nem ment el a fa alatt.

Pár nap múlva néhány barátja vele együtt ugyanazon az úton ment, és amikor el kellett haladniuk a bael-fa alatt, a borotvált fejű ember nem volt hajlandó arra menni azt mondván: „Hányszor megy el egy kopasz ember egy bael-fához?” Hasonlóképpen, senki sem szeret semmilyen keserű tapasztalat birtokában ugyanazon az úton végigmenni élete során.

 

MAGYARÁZAT

Lehet, hogy sok ember nem követi ezt a nagyon egyszerű elvet, miközben sokszor ugyanazt a gyötrelmet szenvedik el ebben az illuzórikus anyagi világban. Nagyon úgy tűnik, hogy ugyanolyan bölcsek, mint a történetben szereplő kopaszra borotvált fejű ember.

Egy intelligens ember az illuzórikus szenvedés legelső keserű tapasztalatától észre tér. Csupán egy fölöttébb ostoba élőlény az, akinek újra meg újra ugyanabban a szenvedésben van része.


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa