»
S
I
D
E
B
A
R
«
Ügyes kezek – Iskolai biokert
2017 05 23 by premamoya
Iskolai biokert

Iskolai biokert

A legutóbbi Ügyes kezek órán az alsó tagozatosok az iskolai biokertünkben szorgoskodtak.

A korábban cserépbe elültetett paradicsom és paprika magok a gyerekek gondoskodása révén mostanra komoly palántákká cseperedtek. Annyi gödröcskét ásták az ágyásokban, hogy mindegyiket szépen ki tudják ültetni a kiskertjükbe. Jó alaposan belocsolták őket, mert az átültetés amúgy is megviseli a fiatal növényeket.

Emellett a többi növényt is (retek, zöldborsó, zöldbab, tök) megöntözték biolevekkel. Kevesen tudják, de ha csalánt vagy egyéb lekaszált növényeket áztatunk be az öntözővízbe, akkor ez a növények immunrendszerének olyan, mint nekünk egy gyógynövényes teakúra. Ez jelentősen növeli a palánták ellenálló-képességét a különböző károkozókkal, vagy fertőzésekkel szemben.

A másik jól bevált módszer a társításon alapszik. Vannak növények, amelyek erősítik egymást (barátok) és vannak, amelyek gyengítik (ellenségek). Úgy tűnik, hogy több hasonlóság van a növények és az emberek között, mint azt először gondolnánk. Ha például odafigyelünk arra, hogy a paradicsomok közé ültessünk egy-egy bazsalikomot is, akkor sokkal szebb lesz a termés.

Így tanulják az iskolásaink a biokertészkedés fortélyait.

 


Hozzászólások

»  Substance: WordPress   »  Style: Ahren Ahimsa