Lepénykenyér készítés
Lepénykenyér készítés

A legutóbbi Ügyes kezek órán az indiai lepénykenyér (csapáti) készítését tanultuk.

Nagyon egyszerűen elkészíthető a csapáti. Érdemesebb teljes kiőrlésű búzalisztből készíteni, de fehér liszt is jó. 30 dkg lisztbe kevertünk bele 1 kiskanál sót, és apránként adagolva kb. 1,5 dl langyos vizet. A liszt fajtájától függően eltérő, hogy mennyi vizet használjunk. A tésztát a lehető leglágyabbra gyúrtuk úgy, hogy még ne legyen ragacsos. 10 percig gyúrás után aztán letakarva pihentettük egy órát.

Ezután diónyi golyókat formáltunk belőle és lisztezett lapon kinyújtottuk 2-3 mm vastagságúra. Vastag aljú serpenyőben nagy lángos kezdtük el a lepények sütését. Kb. 1 perc múlva a teteje színt váltott és hólyagosodni kezdett. Ekkor megfordítottuk egy fél percre. A látványos rész most következett! Nyílt láng fölé helyeztük egy a képen látható eszközzel (ezt lehet lángelosztóval helyettesíteni és akkor még kézben tartani sem kell) amíg fel nem fúvódott. Persze eleinte nem mindegyikből lesz labda, de érdemes gyakorolni! Végül a lángból kivéve félre tettük, s rögtön kentünk rá egy kis vajat. Aztán jött a következő csapáti.

Miután minden lepény kisült, felajánlottuk az iskolai oltáron az Úr Krisnának, s ezután mi is megkóstoltuk. Egy kicsi azért a szülőknek is jutott belőle 🙂

Leave a Comment